Најновије

НИ ПОСЛЕ ТРИ ГОДИНЕ: Албанци неће да спроведу одлуку УС и врате земљу манастиру Дечани!

Спор између представника Манастира Високи Дечани и Општине Дечани, због пресуде Уставног суда којом се признаје право манастира на земљу која се простире на површини више од 23 хектара, и даље траје.

Дечани (Фото: Јутјуб)

Три године након одлуке косовског Уставног суда, дечанска општина одбија да ту одлуку спроведе.

Функционери општине Дечани истичу да та имовина припада јавним предузећима и да је да је суд спровео споразум из 1997. године, када је српска администрација то земљиште дала Манастиру, пише Глас Америке, а преноси приштински портал Љајми.

Представник средњовековног манастира у Дечанима, Игуман Сава Јањић, истиче да је питање земљишта око ког се већ 16 година води спор, питање владавине закона и да су највиши суд Косова и Уставни суд донели пресуду да то земљиште припада манастиру.

“То је коначна одлука, како је речено у пресуди Уставног суда, која се не може мењати и мора се применити”, закључује он.

Градоначелник Дечана, Башким Рамосај, пак, размишља другачије, додајући да је пресуда Уставног суда апсурдна.

"Оцењујем да је Уставни суд донео најапсурднију одлуку коју може донети неки Уставни суд, када је оценио исправним одлуку Скупштине и Републике Србије из 1992. и 1997. године, што се нажалост десило 2016. године", констатује Рамосај.

Одлука Уставног суда је коначна и не може се поништити, приморава општину да спроведе поступак за признавање имовине, на име манастира Високи Дечани.

Рамосај истиче да је 1992. године одлуком српске владе хотелско предузеће "Илириа" поклонило 12 хектара земљишта манастиру Дечани, док је у новембру 1997. године Влада Србије пренела још 12 хектара у сврху пчеларства.

Каже да земљиште припада тим јавним предузецћима општине које је, према његовим речима, преузела тадашња српска влада.

"Не прихватамо да манастир постаје препрека у концепту економског развоја ове општине, примена одлуке Уставног суда убила би наду грађана Дечана да живе у овом граду ", рекао је он.

Игуман Сава Јањић каже да је неспровођење одлуке од локалних власти створило многе забринутости код манастира, али и код међународних фактора.

То питање је такође укључено у извештају Стејт департмента САД о верским слободама на Косову.

“Ми чврсто верујемо да ће разум превладати и код локалних власти у општини, као и код централне власти, као што је влада. Увидеће да је у интересу и на корист свима на Косову да се ова одлука примени и то ће показати да је закон на Косову изнад личних интереса “, истиче Јањић, пренео је портал Косово онлајн.

Игуман каже да манастир Дечани поред тога што припада Српској православној цркви, он је такође европска и светска баштина као и баштина Косова и да је важно деполитизовати културно наслеђе и заштитити га и додаје да је манастир током рата помагао грађанима албанске националности, као и српским грађанима након рата.

Против одлуке Уставног суда наступили су чланови Лиге историчара „Али Хадри”, чији је председник Шкодран Имерај, кажу да се одлука заснива на законима и насилним мерама из времена Милошевића.

„Ми мислимо да је ова одлука неспроводљива и једино решење за нас као удружење је да имовину вратимо на управљање општини Дечане, односно наведеним предузец?има као правим власницима, а ми смо и раније предложили парламенту и влади Косова да се ова имовина посебном одлуком прогласи као национална имовина, односно национална имовина Косова и врате њој на управљање “, рекао је Имерај.

Он је додао и то да су чланови Лиге историчара позвали представнике општине Дечани да случај предају међународним судовима, као што је суд у Стразбуру, позивајући се на то да је одлука Уставног суда довела до кршења људских права.

Градоначелник Дечана, Башким Рамосај, каже да Косово нема правни субјективитет да би то могло да упути другим међународним судовима, а коначна одлука мора бити одлука Уставног суда.

Игуман Сава Јањић истиче да манастир представља препреку неким личним интересима.

„Надам се да ће локалне структуре коначно видети да ова прича заснована на национализму или било каквом личном финансијском интересу није добра ни за кога и да ћемо у будућности моћи да пронађео начине за побољшање сарадње и живот у миру онако како је овај манастир живео са суседима током 700 година и надам се да ћемо ову лепу светску баштину сачувати и у овом времену у којем живимо “, закључује он.

Размена територија између Србије и Косова треба да буде на преговарачком столу, каже Чарлс Капчан, члан америчког Савета за спољне послове и професор Џорџтаун Универзитета. Прочитајте ОВДЕ све детаље.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА