Најновије

Шта ће бити са алијансом "Пет очију"?

Британске обавештајне агенције очекују да ће упркос плановима за излазак из ЕУ и даље одржавати блиске односе с европским и другим страним шпијунским службама.

Илустрација (Фото: pixabay. com)

То је објавио Ројтерс, позивајући се на изворе британске владе.

Рок за излазак Британије из ЕУ је 31. октобар, а у том контексту постављају се питања да ли би садашњи споразуми о размени обавештајних података са партнерима Уније, од података путника до налога за хапшење, могли бити угрожени, пише британска агенција.

Ројтерс напомиње да су услови "развода" још нејасни и да постоји увереност да безбедносна сарадња неће бити угрожена имајући у виду потребу Запада за једниством у одбрани од претњи од исламских екстремиста до крајње деснице.

"Брегзит не би требало да утиче на снагу нашег европског партнерства", рекао је извор британске владе упућен у активности једне шпијунске агенције, додајући да се, иначе, размена обавештајних података већим делом обавља ван институција ЕУ.

Други извор такође је мишљења да британске агенције, укључујући и МИ6, не очекују поремећај у односима са страним службама, ма шта се десило.

Од Другог светског рата, Лондон одржава посебно снажне обавештајне везе са САД и другим чланицама тзв. алијансе "Пет очију" која обухвата још и Канаду, Аустралију и Нови Зеланд.

Та сарадња је, према наводима извора, "јача него икада".

Још један извор наводи да ће контакти међу службама на међународном нивоу бити настављени како билатерално, тако и кроз "Групу за борбу против тероризма", односно неформалну групу званичника унутрашњобезбедносних служби, укључујући и британски МИ-5, у свих 28 земаља чланица ЕУ, као и у Норвешкој и Швајцарској.

118 чланова посаде руске подморнице умирало је у мукама заробљено у металном ковчегу! Узрок трагедије остао мистерија. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА