Најновије

АМЕРИКА СУМЊА У ЗВАНИЧНИ ИЗВЕШТАЈ: Експлозија у Русији повезана с нуклеарним програмом? (ВИДЕО)

Виши званичник Беле куће поновио је изјаву из твита председника САД Доналда Трампа да Вашингтон верује да је руски програм хиперсоничних крстарећих ракета повезан с експлозијом 8. августа у којој је погинуло најмање пет људи.

Експлозија која је потресла Русију (Фото: Јутјуб)

Говорећи уз услов да му се не наводи име, званичник је рекао да Вашингтон није спреман да тврди да је то била нуклеарна експлозија, али да верује да су били укључени радиоактивни елементи.

Евакуација Њенокса, града где се експлозија догодила близу поморске базе у Архангелску, на северозападу Русије, заказана је за 14. август, али је после отказана.

Ипак, метеоролошка служба Росгидромет је 13. августа изнела додатне потврде навода да током теста код Њенокса у Белом мору није испуштено само токсично ракетно гориво, већ и неодређени радиоактивни материјал.

Њујорк тајмс је 12. августа цитирао неименованог америчког обавештајног званичника који је рекао да Русија изгледа тестира "нови тип крстареће ракете на нуклеарни погон", као и да би та експлозија могла бити "једна од најгорих нуклеарних хаварија у региону од Чернобиља".

Трамп је на Твитеру 12. августа такође тврдио да је инцидент био неуспела проба прототипа ракете коју су стручњаци у НАТО назвали "Скајфол", мада није изнео доказе.

Прошлонедељни инцидент и даље обавијају збрка и дезинформације од локалних и федералних званичника, и по питању тачног броја мртвих, али и по питању шта је тачно било тестирано.

Капи с јодом

Портпарол Кремља Дмитриј Песков је на брифингу за новинаре 13. августа изнео мало нових информација о експлозији.

"Несреће се нажалост дешавају. То су трагедије. И овом случају је важно да се сетимо хероја који су изгубили животе у тим несрећама", рекао је Песков према наводима руских новинских агенција.

Становници Севернодвинска, на око 30 километара источно од Њенокса, наводно су покуповали капи с јодом из апотека у граду у сатима пошто су се појавиле прве вести. Јод се често узима да се заштити тироидна жлезда од неких врста радијације.

У саопштењу које је пренела руска новинска агенција ТАСС, Росгидромет је изнео податке које је прикупила агенција за надзор северног региона, наводећи да је у Северодвинску 8. августа гама радијација скочила четири до 16 пута у односу на нормалне нивое.

ТАСС је такође цитирао званичника из државне нуклеарне агенције Росатом који је рекао да су ти нивои безопасни по људе.

У ранијем извештају који су 8. августа објавили званичници за ванредне случајеве Архангелска наведено је да је радијација повећана 20 пута у односу на нормалне нивое. Тај извештај је пренела еколошка организација Гринпис.

Градска управа Севернодвинска је такође објавила саопштење 8. августа о повећању радијације, али је то саопштење касније повучено с њеног сајта.

Није објављен коначан број погинулих.

У видео снимку који је објавио портал с вестима у граду Саров 11. августа, Вјачеслав Соловјов, нуклеарни истраживач у главним нуклеарном истраживачком центру у Сарову, рекао је да истраживачи, између осталог, раде на "стварању малих извора енергије користећи радиоактивне фосилне материјале".

Норвешка агенција за надзирање радијације у последњем саопштењу о инциденту 12. августа је навела да њена опрема није забележила никакво повећање нивоа радијације.

Прочитајте ОВДЕ зашто су се НАТО ловци приближили авиону руског министра одбране.

Извор: Радио Слободна Европа

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА