Најновије

БИВШИ АМЕРИЧКИ АМБАСАДОР РАЗОТКРИО ЗАПАД: Меркел је блокирала једино могуће решење! Цео процес око КиМ је непоштена варка!

Цео процес око Косова је непоштен, а врхунац хипокризије међународне заједнице је позив Београду и Приштини да се врате дијалогу, а да при том није санкционисала Приштину због непоштовања договора и увођења такси, каже бивши амерички амбасадор Вилијам Монтгомери, поводом саопштења Квинте.

Бивши амерички амбасадор Вилијам Монтгомери (Фото: Јутјуб)

“Добио сам пет питања и мој одговор је да су свих пет сасвим на месту и да у потпуности разумем зашто српски народ желе да чују поштене одговоре на њих. Међутим, непријатна реалност је да цео тај процес није поштен. Он је варка", истиче Монтгомери.

Америчка спољнополитичка заједница, објашњава Монтгомери, као и многи важни играчи у ЕУ, а пре и изнад свега Ангела Меркел, донели су одлуку о Косову 1999. године и нису га ни трунку променили за 20 година.

“Истина о којој говорим јасна је од Бриселског споразума постигнутог пре неколико година. Косовским Албанцима се није свидео споразум и једноставно су одбили да га примене. Оно што је најважније, није заживела Заједница српских општина. И суочена са тим одбијањем и унилатералним увођењем такси на српску робу међународна заједница није предузела баш ништа", каже Монтгомери.

Онима којима је стало, то шаље поруку да реч косовских Албанаца и представника ЕУ нема никакву тежину, објашњава бивши амерички дипломата и пита:

"Зашто би Србија пристала на додатне уступке, а да за узврат добија празна обећања?".

Врхунац хипокризије међународне заједнице је, истиче он, позивати Београд и Приштну да се врате за преговарачки сто, а истовремено не наметнути стриктне санкције косовским Албанцима због тога што не спроводе постигнуте договоре и контрапродуктивних акција као што су Харадинајеве таксе.

Монтгомери истиче да је потпуно сигуран да су председник Србије Александар Вучић и косовски председник Хашим Тачи, уз снажну подршку ЕУ и САД, могли да дођу до трајног решења за косовски проблем.

"Али, подршке није било. Напротив. Ангела Меркел је лично блокирала једино могуће решење прихватљиво за обе стране. Након тога, Харадинајева позиција на Косову је ојачала и шансе за решење су ишчезле", каже бивши амерички дипломата.

Харадинај је, каже Монгтомери, главни извор нестабилности у региону и одсуство реакције на његове потезе је велика грешка.

Према његовом мишљењу, проблем који тренутно Србија има није проблем са америчком администрацијом, већ са Европском унијом.

"Додуше, тачно је да америчка спољнополитичка заједница и даље веома благонаклоно гледа на косовске Албанце. То се неће променити", додао је он.

"Стога, највише чему Србија може да се нада у скоријем периоду јесте нека врста 'замрзнутог конфликта', за чију је ескалацију довољна једна једина провокација или инцидент", закључио је Вилијам Монтгомери.

Између осталог - ако нема "црвених линија" у дијалогу, како се чуло од америчких званичника, у чему је проблем што Србија лобира против косовске независности, који је то простор на којем Србија може да тражи задовољење бар дела својих интереса, шта би Александар Вучић по мери Запада требало да уради по питању Косова да би ушао у историју, како му предлаже Едвард Џозеф, и да ли то може да се нађе на истој линији са његовим и са интересима српског народа и државе.

Прочитајте ОВДЕ како су социјалисти одговорили Данијелу Серверу.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА