Најновије

АЛБАНЦИ НАПРАВИЛИ ХАОС: Један важан састанак ће због избора бити померен, а битан је за решавање проблема на КиМ!

Уколико на Косову буду расписани избори, састанак у Паризу о КиМ највероватније ће бити померен и неће бити одржан у септембру.

Центар Приштине (Фото: Јутјуб)

Tоком недавне посете Србији, председник Француске Емануел Макрон најавио је да ће организовати састанак са лидерима Србије и Косова, као и немачком канцеларком Ангелом Меркел, "да би се пронашло глобално и одрживо решење". Председник Србије Александар Вучић прецизирао је да би то могло бити у септембру, али се у међувремену Косово нашло у политичкој кризи након што је тамошњи премијер Рамуш Харадинај поднео оставку јер га је Специјални суд у Хагу позвао да да исказ као оптужени.

“Уколико буде одлучено да Косово иде на изборе, састанак у Паризу највероватније неће бити одржан у септембру. Не треба очекивати ни неке велике потезе који би довели до дијалога јер ће избори диктирати понашање косовских политичара. Не може да се замисли да би се било ко од њих одлучио да, рецимо, повуче таксе у предизборној кампањи. То би био политички аутогол јер су управо на таксама зарадили политичке поене”, напомиње дипломатски извор.

У прилог овој тврдњи је и одлагање посете саветника за националну безбедност Беле куће Џона Болтона, управо због избора и неукидања такси. Амерички званичник планирао је да посети регион крајем августа или почетком септембра јер ће тада бити са америчким председником Доналдом Трампом у посети Паризу на састанку Г7 и Варшави на обележавању 80 година од почетка Другог светског рата.

“Слично би могло да се догоди и са састанком у Паризу”, наводи извор.

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић каже да га одлагање састанка не би изненадило.

“За очекивати је да страни званичници прво сачекају да се одрже избори и формира Влада Косова па да организују састанак. Изборима се одлаже и дијалог”, каже Дачић.

Почетак расплета нејасне ситуације на Косову очекује се за тачно седам дана, 22. августа, када је заказана расправа о распуштању косовског парламента. Косовски медији пишу да тамошњи председник Хашим Тачи ради све како до избора не би дошло и да због тога одуговлачи са распуштањем парламента. Мале су шансе да у томе и успе, а већ се спекулише да би избори могли да се одрже 29. септембра.

До формирања нове Владе у Приштини, разговори ће бити у вакууму, али то није спречило земље Квинте (Француска, Немачка, Велика Британија, Италија и Сједињене Државе) да прекјуче издају саопштење којим захтевају моментални наставак дијалога, траже од приштинских власти да укину таксе на српске производе, а од Београда да обустави кампању за повлачење признања независности Косова.

Дачић је оценио је да је превише важности придато овом саопштењу и да се њиме ствара лажна равнотежа.

“Испада да косовска страна има право да уведе таксе јер Србија води кампању повлачења признања Косова. А што су онда таксе према Босни и Херцеговини, је л‘ она води кампању против признања? Циљ Србије је да број признања Косова спадне испод половине чланица Уједињених нација. Са министром унутрашњих послова Небојшом Стефановићем спремам се за гласање о чланству Косова у Интерполу у октобру у Чилеу. Ми морамо да се припремамо да они не уђу у те међународне организације”, нагласио је Дачић.

Хоџај: Цркве, џамије и други објекти припадају Косову

Потпредседник косовске владе у оставци Енвер Хоџај истакао је поводом реаговања власти у Београду због служења мисе у православној цркви у Новом Брду да Србија манипулише чињеницама, присвајајући црквене објекте као своје.

“Опсесија Србије да присваја све, узрок је неколико ратова и сукоба на Балкану. Српска политика својим играма према Албанцима често је укључивала људе науке, манипулишући чињеницама. Нема сумње да се у 14. и 15. веку, када датира црква у Новом Брду, нисмо бавили створеним народима па је присвајање (цркве) као српске смешно”, написао је Хоџај.



Прочитајте ОВДЕ шта је Матија Бећковић рекао за Мила Ђукановића и Рамуша Харадинаја.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА