Најновије

ДАЧИЋ: Шанса за нас, Болтон ми је директно рекао да знају да је проблем у Приштини!

Приштини не одговара став администрације Доналда Трампа према решавању косовског питања, каже министар спољних послова Ивица Дачић.

Ивица Дачић (Фото: Министарство спољњих послова Србије)

Он поруке америчких званичника о КиМ види као шансу за Србију.

''У политици према Србији америчка администрација није мењала став 20 година, све до доласка Трампа, а то је шанса за нас'', рекао је Дачић гостујући на ТВ Прва.

На питање да ли Приштина намерно одуговлачи са укидањем такси и чека да Трампу истекне председнички мандат, Дачић каже да је то вероватно и да Приштини не одговара и да је изненађена ставом садашње америчке администрације.

Оценио је и да старе владајуће структуре у САД не желе да мењају принцип око КиМ, јер би то био ударац на њихову политику.

''Бил Клинтон и Медлин Олбрајт имају споменике у Приштини на шта Трампова администрација гледа као на 'бал вампира', казао је шеф српске дипломатије и нагласио да Србија треба то да искористи и да учи од других, пре свега, од грчке и јеврејске дијаспоре у САД.

''У САД се сви боре за нечије гласове. Србија нема атомску бомбу нити велику економију, шта ми можемо да им понудимо осим неке врсте партнерства и савезништва? На крају крајева, Срби који живе у САД могу да понуде гласове, не причам то да бих подржао Трампа, већ због Србије'', рекао је Дачић.

Упитан о препиркама и размени тешких речи између новог руског амбасадора у Београду Александра Боцан-Харченка и будућег америчког амбасадора који је рекао да је ''свестан малигног утицаја Русије у Србији'', министар је рекао да је Србија свесна колико је тешко решавање питања КиМ, да не жели никог да иритира нити да се свађа ни са Западом ни са Истоком.

Нагласио је да Србија жели добре односе са свима, али да постоје принципи подсетивши да је Београд понудио да се дође до компромиса о КиМ.

''Ваљда је то интерес свих, а може да се дође, ако се изврши притисак на Приштину. Мени је Трампов саветник Џон Болтон директно рекао да немају разлога да притискају Београд и да знају да је проблем у Приштини. А раније нису хтели да ни да разговарају о томе, за њих је косовско питање била завршена прича'', казао је Дачић.

Прочитајте ОВДЕ какву је то коначну одлуку донео Трамп.

Извор: ТВ Прва/Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА