Најновије

Норвешка испитује радијацију после акцидента у Русији, треба ли Србија да се забрине?

Норвешка агенција за нуклеарну безбедност анализира мале количине радиоактивног јода откривеног на северу земље после експлозије током ракетног теста у Русији.

Илустрација (Фото: pixabay. com)

Ниво радијације у руском граду Северодвинску повећао се након 8. августа и несреће која се догодила током тестирања ракетедо 16 пута, а лекари који су лечили жртве акцидента су послати у Москву на преглед, јавио је Тас.

Русија је у суботу признала да је експлозија у бази за лансирање пројектила била нуклеарног карактера и да је притом погинуло најмање петоро људи.

Агенција је саопштила да је радиоактивни јод откривен у њеној станици за филтрацију ваздуха у Сванховду код руске границе. Две земље раздваја река.

Узорци су прикупљени у периоду од 9. до 12. августа, док се инцидент догодио у региону Архангелск на северу Русије 8. августа.

"Тренутно није могуће одредити да ли су последња открића јода повезана са акцидентом у Архангелском прошле недеље. Настављамо са чешћим узорковањима и анализама", наводи се у саопштењу агенције.

Таква мерења радијације нису необична у Норвешкој пошто њене станице за праћење детектују радиоактивни јод шест до осам пута годишње а узрок је обично непознат.

"Званичне информације врло штуре, код нас није детектован никакав вештачки радионуклид"
Ведрана Вулетић из Директората за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност Србије каже да у Србији није детектован никакав вештачки радионуклид који би био пореклом из несреће током тестирања ракете у руском граду Северодвинску, као и да се 24 часа прати ниво радиоактивности.

"Код нас није детектован никакав вештачки радионуклид који би био пореклом из ове несреће. Не само код нас, него и у Европи", навела је Вулетићева за РТС.

Објаснила је да ни скадинавске земље, које имају врло осетљиве инструменте и које су врло ригоризне по том питању, јер су имале искуство из Чернобиља, нису пријавили никакве неуобичајене вредности.

"Код нас се свакодневно мери. Ми имамо уредаје, мерне сатнице које аутоматски, континуирано 24 сата на дан прате ниво радиоактивности", објаснила је Вулетићева.

Вулетићева је рекла да немају никакве податке о несрећи у Русији у које јавност није упућена.

"Што се тиче ове несреће у Русији званичне информације су врло штуре. Све оно што је званично саопштено то је оно што има у медијима - да се десила несреца током тестирања на војном полигону", рекла је Вулетићева.

Додала је да је званична метеоролошка служба објавила неке податке, руско министарство одбране је то прво негирало, а онда су потврдили.

"Појавиле су се вредности 4 до 16 пута веће, Гринпис је рекао 20 веће од основног нивоа. Једина вредност која је објављена у медијима јесте та вредност од Гринписа два микросиверта на час", навела је Вулетићева.

Указала је да нам та вредност говори да не треба да се забринемо, чак ни становници те области где се десила несреца, ако је та вредност поуздана и ако је тачно да је та вредност била повишена само сат и по.

На питање да ли су поменути нивои радијације опасни по човека, животиње и биљни свет, Вулетићева каже да ако тај податак јесте тачан, он не може бити опасан, али је потребно да се зна више информација.

"Ми не знамо који изотопи су ту били, ми не знамо какво је то гориво што је разумљиво јер је у питању војна технологија и није из разумљивих разлога доступно јавности, па ни нама", додала је Вулетићева.

Она каже да са овим подацима нема доказа да ће и касније бити последица, јер је тај ниво радијације врло низак.

Нагласила је да оно што је индикативно јесте да је дошло до неке несреће, да је дошло до испуштања радиоактивиног материјала у средину и треба предузети неке додатне мере да се испита да ли има утицаја на храну, млеко, воду који се користе у људској употреби.

Прочитајте ОВДЕ ко пише о руском чуду од оружја.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА