Најновије

ТРАМП ДОНЕО КОНАЧНУ ОДЛУКУ: 25. августа је крај!

Амерички председник Доналд Трамп одредио је 25. август идуће године као крајњи рок за решење косовског питања и наводи да оно укључује и договор о разграничењу.

Доналд Трамп (Фото: Риа)

Крајњи рок за стављање тачке на косовски чвор је 25. август следеће године, два месеца пред председничке изборе у Америци (у новембру), када ће се Доналд Трамп борити за још један мандат у Белој кући, тврде медији блиски Вучићу.

Трампу у кампањи много значи свака већа победа на спољно-политичком плану, па је "јасно да би решавање косовског питања, што у визији америчког председника значи подела Косова, било идеалан сценарио", истичу они.

- Трамп по питању тзв. Косова има највеће поверење у Џона Болтона, који највише гура идеју о разграничењу и он је тај који би требало да причу заокружи у наредном периоду. Планирао је да све реши најкасније у првој половини следеће године, међутим, оставка Харадинаја и скоро, па извесни избори мало је пролонгирало ствар - тврди неименовани извор тих медија из дипломатских кругова.

Потпредседник парламента и један од оснивача Конгреса српско-америчког пријатељства Владимир Маринковић каже да је август следеће године дефинитивно крајњи рок, али до решења би могло да дође и пре.

- Проблем је што привремене институције на КиМ неће бити конституисане до краја године. Сепаратисти на КиМ рачунају да ће добити на времену и да ће у САД победити кандидат демократа, што би им дало већи маневарски простор. Нама би највише одговарао нови Трампов мандат. Време до избора у САД треба искористити за жестоку офанзиву и сталну комуникацију са Болтоном, али и са Рикером, Берклијем и људима из Стејт департмента.

Долазак Болтона у Београд и Приштину биће знак да је решење постигнуто и да су остале још само ситнице. Он неће долазити док нижи чиновници Стејт департмента и амбасадори то не заврше, закључак је медија блиских председнику.

Прочитајте ОВДЕ ко нас то буши изнутра.

Извор: Ало/Српски телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА