Најновије

ДРАМАТИЧНА ИСПОВЕСТ НАТО КОМАНДАНТА AЕРОДРОМА СЛАТИНА: Ругова ми је рекао да не верујем Албанцима! Тачијева мафија хтела да ме убије!

"Заповедник ваздухопловне базе, аеродром "Слатина" код Приштине, био сам од јуна 1999. до 15. септембра 2001. Последње ноћи службовања на мене је покушан атентат, а спасао ме је шеф обезбеђења, Италијан Франческо Њута. Након сигнала са своје станице гурнуо ме је уза зид и наредио да легнем...", овако свој последњи дан службе на КиМ описује мајор британске Краљевске ратне авијације (РАФ) Крис О'Брајан.

Ибрахим Ругова (Фото: Јутјуб)

“Напољу се чуло комешање и, како ми је касније предочено, један нападач је смртно страдао, а остали су похапшени. Били су то Тачијеви мафијаши, а овај догађај је документован у папирима УН. Луис Карлос де Коста, Бразилац који је руководио безбедношћу чланова особља УН, спаковао ме је следећег дана и из Приштине послао право у Енглеску”, додао је Крис О'Брајан.

Официр, који је први у име Кфора, али и УН, управљао приштинском ваздушном луком, открива и да је велика међународна афера око корпуције приликом реновирања аеродромског терминала остала скривена у папирима УН. О тим данима на Косову и Метохији причао је досад само истражитељима УН и Европске агенције за борбу против корупције:

“Нисам тачно сигуран шта се изродило из истрага, али сам чуо како су албански кадрови са аеродрома умешани у скандал, Африм Незири и Адам Гаши, завршили на робији. Аустријанац Џералд Фишер, заменик директора УН операција на КиМ, који је инсистирао да се Албанцима додели посао, иако нису прошли на тендеру, напустио је покрајину пошто је покренута истрага против њега.

Мајор Крис О'Брајан, на чело Ваздушних операција Кфора на аеродрому крај Приштине ступио је средином јуна 1999. Пре него што се замерио Тачијевим мафијашима, у јуну 1999. умало није искусио прави рат са руским контингентом падобранаца.

“Пре доласка на "Слатину" претпостављени из моје ваздухопловне базе у Енглеској су ме упозорили да обратим пажњу на пуковника који је требало да ми командује на Косову. Претходно, генерал Мајкл Џексон спречио је сукоб са Русима око аеродрома и база је подељена између нас и њих, па се тачно знало ко где треба да се креће. Већ половином јула руски војници су неким послом прешли на наш део аеродрома и одмах сам позван код свог пуковника Морлија на рапорт јер нисам оштро реаговао. Срећом, о овом инциденту сам обавестио генерала Беламија, заповедника свих ваздушних операција Кфор”, говори О'Брајан.

Следећи инцидент се догодио неколико дана касније. Руси су поправљали заклон дозиђујући га блоковима, а пуковнику Морлију се то учинило као "непријатељски чин". Наредио је да британска војска буде спремна на оружану акцију, а О'Брајену поручио "да је смењен". Поново је, каже, позвао пуковника Беламија, који је, заједно са Џексоном убрзо Морлија разрешио дужности.

Крис О'Брајан тврди и да му је као команданту ваздушне базе задатак био да аеродром што пре поправи и уступи за цивилно коришћење.

“Проблеми са наводним цивилима су почели одмах пошто су, према договору, Албанци своје људе вратили на "Слатину" да учествују у изградњи цивилне инфраструктуре. Одмах потом пронеле су се приче како се на аеродрому у Приштини отворио нарко-канал и добио сам информацију да су француски обавештајци о томе обавестили Интерпол. Како је та операција завршена, не знам, али сам после добио информацију да је албанска мафија имала "кртицу" и у Интерполу”, додаје он.

Сусрете са Ибрахимом Руговом британски мајор је, каже - добро запамтио. Први пут, тадашњи албански лидер на КиМ је посетио аеродром одмах пошто је отворен за цивилну употребу, а затим, и после неколико месеци.

“Не верујте ниједном Албанцу овде. И мени су убили најближег сарадника. Нису га ликвидирали Срби, него наши, зато пазите са ким сарађујете”, преноси Руговине речи О'Брајан.

О Русима и сарадњи са њима Крис О'Брајан говори са симпатијама. Пуковника Самчуасвилија и Сергеја сећа се због невероватних подухвата.

“Догодило се да мој наредник који је на писти возио трактор са теретом, удари у руски авион "ту 154". Убрзо се у друштву руског пилота наредник обрео у мојој канцеларији, а затим смо сви прешли код пуковника Сергеја. Видевши квар само је рекао: "Ништа не брини, одведи свог наредника на пиво". Тај авион већ сутра је полетео.

У Београд дошао да види своје Србе

Британац је у Београд дошао на свој захтев да види колеге Србе, контролоре лета са којима је три месеца радио у Приштини, и чија је професионалност на њега оставила нејлепши утисак.

“Тих мојих шесторо Срба заиста су били сјајни. Иако су им Албанци претили смрћу, нису паничили него мирно радили свој посао, чекајући да им из Београда стигне упутство и појачање у Контроли. Ја сам им дао обезбеђење спацијалаца САС, а, када је било извесно да из Београда неће стићи договорени број особља, моји специјалци су их исељавали из Приштине и у конвоју спровели до административне линије”, истакао је он.

Прочитајте ОВДЕ драматичан апел француског хуманитарца Арноа Гујона, а тиче се ситуације на КиМ.

Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА