Најновије

ПОЧЕЛО ЈЕ - СВИ АЛАРМИ УПАЉЕНИ! Доказ да је свет на ивици катастрофе! Овај сценарио је био предвиђан за 2070. годину, не сад! (ВИДЕО)

Научници нису очекивали да ће се Гренланд топити овим темпом још 50 година, до последње седмице јула топљење је достигло ниво који су климатски модели пројектовали за 2070. годину и то по најпесимистичнијем сценарију.

Гренланд (Фото: Јутјуб)

Ледена плоча Гренланда изгубила је 1. августа 12,5 милијарди тона леда, више него иједног дана откако су истраживачи започели да мере топљење леда 1950. године, известио је "Вашингтон пост".

Драматично топљење сугерише да се ледени покривач Гренланда приближава прекретници која би га могла неповратно одвести у потпуни нестанак. Ако се то догоди, катастрофално подизање нивоа мора прогутало би обалске градове широм света.

Сезона топљења леда на Арктику почиње сваке године у јуну и завршава се у августу, а врхунац топљења бележи се у јулу.

Међутим, брзина топљења леда на Гренланду ове године премашила је рекорде, пренео је портал Индекс.

Од 30. јула до 3. августа отапање је забележено на 90 одсто површине Гренланда уз испуштање 55 милијарди тона воде током пет дана.

Екстремно топљење уследило је током најтоплијег месеца у историји док је интензивни топлотни талас харао Европом, а потом стигао и до Гренланда.

Слично надпросечно топљење забележено је у Швајцарској, ледењаци су тамо изгубили 800 милиона тона леда током топлотних таласа у јуну и јулу. На Аљасци је, такође, у јулу забележено рекордно отапање леда.

Прочитајте ОВДЕ све о Кашмиру на путу нуклеарног конфликта.

Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА