Најновије

ВУЧИЋ И ОПОЗИЦИЈА НА НОГАМА: Високи ЕУ званичник долази у Србију, а ево кога је све позвао на састанак

Председник Одбора за спољне послове Европског парламента Дејвид Мекалистер долази у посету Србији 25. и 26. августa.

Председник Одбора за спољне послове Европског парламента Дејвид Мекалистер (Фото: Јутјуб)

Он ће се састати са председником Србије Александром Вучићем, а позвао је на разговоре и представнике посланичких клубова у Скупштини Србије.

Током првог дана посете Београду, Мекалистер ће разговарати са председником Вучићем, док је другог дана у плану састанак са посланичким групама, како владајућим тако и опозиционим. Није познато ко ће све доћи на састанак, а биће занимљиво видети да ли ће сваки посланички клуб имати представника будући да један део опозиције бојкотује парламент.

Демократска странка узеће учешће на састанку са Мекалистером.

“Највероватније ћемо имати представника на том састанку, у наредним данима ћемо разговарати о томе ко би могао да нас представља будући да је у позиву наглашено да сваки посланички клуб може да пошаље по једног посланика”, наводи извор из врха ДС.

На састанак са европским званичником ићи ће и неко из Странке модерне Србије.

“Модернисти ће се одазвати позиву. Подржавамо све врсте дијалога, од онога који је иницирао Фонд за отворено друштво, до свих оних који подразумевају састанке са представницима међународне заједнице. Криза у држави може да се реши уколико се искрено сви укључимо у разговоре на којима ћемо нудити предлоге решења, а консензусом усвајати најбоља. Неће се решити ако се константно траже изговори да се у дијалогу не учествује или се у истом учествује про форме уз склоност ка злоупотребама истог”, каже Татјана Мацура из СМС.

Санда Рашковић Ивић на састанак неће ићи због унапред испланираних обавеза.

Решавање косовског проблема и европске интеграције биће главна тема разговора између Мекалистера и Вучића, а неколико недеља након тог састанка Београд и Приштина би у Паризу поново могли да седну за исти сто.

Мекалистер је последњи пут у нашој земљи био почетком марта када је посетио Београд и Приштину.

“Западни Балкан је приоритет спољне политике ЕУ. Ми морамо да подржимо и Србију и Косово у изградњи јаких демократских институција. Поврх свега, морамо да постигнемо и добросуседске односе међу свим земљама региона”, поручио је Мекалистер тада.

Известилац за Србију додаје да Европски парламент придаје велику важност дешавањима у Србији и на Косову, као и жељама њихових грађана.

“Мој закључак је позив свим одговорним странама да дијалог мора бити настављен. ЕУ је спремна да посредује у следећој рунди дијалога, али у овом тренутку још нисмо стигли до тога”, навео је он.

Дејвид Мекалистер тада је рекао да је у Приштини поновио захтев да се укину таксе на робу из Србије. Он оцењује да међу приштинским политичарима постоји "шаренолика слика" када су таксе у питању, али да је првенствено на влади Косова да о томе одлучи.

“Наша порука у Приштини је била јасна. Ми позивамо косовске власти да уклоне тарифе јер су јасно кршење ЦЕФТА и Споразума о стаблизацији и придруживању. Били смо јасни у нашој поруци и ми и Американци. Наш позив стоји јер верујемо да би то било и у корист Приштине”, навео је Мекалистер.

На питање шта је то што се конкретно од Београда очекује како би се обе стране вратиле за преговарачки сто у Бриселу, Дејвид Мекалистер не толико конкретно одговара да је важно да се нађе "заједничка позиција".

Прочитајте ОВДЕ драматичан апел француског хуманитарца Арно Гујона.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА