Најновије

АНАЛИЗА АМЕРИЧКОГ СТРУЧЊАКА УЗДРМАЛА СРБИЈУ! Сваки шести џихадиста из Европе је са Косова! Они су спремни на све!

Земље Западног Балкана, посебно косовска територија, највише је погођена бројем повратника са ратишта у Сирији и Ираку, показало је недавно истраживање америчког стручњака за безбедност Адријана Штунија.

Исламска држава (Фото: Јутјуб)

Штуни каже да је ниво опасности значајно повећан повратком џихадиста, жена и деце из зоне конфликата, а најалармантнија ситуација је на тзв. Косову, где је забележен највећи број џихадиста повратника.

Он сматра да Приштина не може себи да приушти њихову реинтеграцију у косовско друштво.

„Повратак страних бораца из терористичких организација попут “Исламске државе“ и Ал Каиде утиче на безбедност на Западном Балкану“, каже Штуни, који је стручњак за спољну политику и безбедност.

Нормално је, истиче, да повратак припадника радикалног ислама из зона конфликата у Ираку и Сирији, диже ниво безбедносног ризика у свим земљама Западног Балкана, посебно на тзв. Косову.

Подсећа се да се, према последњем истраживању стручњака за Западни Балкан, у земље Западног Балкана вратило око 460 особа које су ратовале за тзв. Исламску државу и Ал Каиду, међу којима су жене и деца.

Према истом истраживању 260 их је изгубило живот у биткама, док је 500 и даље у зони сукоба, а са Косова их је, према статистици, највише.

„Косово има негде око 250 повратника. Цела европска заједница има 1.500. Верујем да бројеви говоре сами за себе“, каже Штуни.

Штуни сматра да Приштини недостају финансије и стручност за борбу против ове појаве и сматра да је помоћ ЕУ једини излаз из тренутне ситуације.

„Проблем на Балкану не треба посматрати изоловано и Европска унија би ту помоћ требало да схвати, не као помоћ Балкану, већ као помоћ за повећање нивоа безбедности у Европи“, навео не Штуни.

Притом, додао је, фокус не би требало да буде само на борцима са страних ратишта, већ и на женама, које су такође индоктриниране на током боравка у зонама конфликата.

А још већи проблем су, истиче, деца, која без неопходне рехабилитације, што је дуготрајан процес, а притом они не могу да иду ни у школу.

Њима је, каже Штуни, неопходна претходна психолошка помоћ стручних људи обучених за рад са оваквом децом, јер би у супротном могло доћи до озбиљних проблема.

Не треба, сматра Штуни, заборавити и да повратак појединаца и породица није добро прихваћен код других људи у њиховим срединама.

„Није искључено да је постојала финансијска искушења за њихов одлазак на ратишта, али то нису плаћеници. Говоримо о људима који верују у идеологију и спремни су да дају свој живот и жртвују се за ту идеологију…”, рекао је Штуни и истиче да је борба против идеологије веома тешка.

Упозорава, наиме, да је реч о идеологији која је преживела многе бомбашке нападе, много ратова, много затвора и логора.

„То би требало да нас натера да схватимо да то није група, то није нешто што ће само од себе нестати, то је гангрена која је већ прети балканском друштву“, каже Штуни.

Шокантна открића радне групе за злочине ОВК! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Глас Америке

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА