Најновије

ОДЛУЧЕНО: Лидери Савеза за Србију напустили састанак власти и опозиције и најавили бојкот избора!

Лидери Савеза за Србију су напустили данашње разговоре представника власти и опозиције на Факултету политичких наука, уз образложење да не постоји жеља власти да прихвати било који захтев невладиних организација и опозиције о изборним условима. Како је речено, на седницама председништва својих странака и покрета лидери опозиције ће предложити да се предстојећи избори бојкотују.

СзС (Фото: СзС)

Лидер Двери Бошко Обрадовић је рекао су представници власти одбили потписивање обавезујућег документа, који предвиђа да до 15. септембра дође до промена у РТС и РЕМ, кроз скупштинску процедуру.

„Актуелна власт је данас имала шансу да испуни оно што је најавио лидер СНС Александар Вучић – испуњавање захтева опозиције. То није учињено и остаје ми само да напустим ову фарсу од разговора. Идуће недеље на председништву Двери предложићу да усвојимо одлуку да су предстојећи избори за нас непостојећи, да прогласимо бојкот јер власт није показала никакву жељу да испуни наше препоруке“, навео је Обрадовић.

Обрадовић је рекао и да су „медији услов свих услова за фер и поштене изборе“.

„Данас ће Савез за Србију на седници Председништва донети одлуку око даљег учешћа на округлим столовима“, каже Обрадовић.

Лидер Нове странке Зоран Живковић је рекао да свако очекивање да ће овакви разговори да реше неко питање није реално.

„Настављамо борбу за изборне услове. Није округли сто једини, ни најважнији начин“, навео је Живковић.

На питање да ли ће Савез поново доћи на разговоре на ФПН, рекао је да то зависи од теме и времена када ће бити заказани.

Мирослав Алексић из Народне странке је рекао да су представници власти банализовали учешће у разговорима и показали да апсолутно немају жељу да промене стање медија у Србији.

„У оваквом амбијенту нема услова за побољшање, једини одговор је бојкот. Није у реду причати о медијима без медија. Нисмо имали проблем да састанци буду потпуно отворени, али ни то се није десило“, рекао је Алексић.

Представник Странке модерне Србије је навео да ће та странка и даље учествовати у даљим разговорима.

Ђорђо Вујовић из ЛДП је рекао да ће, у случају да не дође до договора наредних недеља, сву одговорност сносити странке владајуче коалиције. Навео је да ће евентуална о бојкоту избора бити донета у наредном периоду.

Представници власти на данашњем састанку били су заменик градоначелника Београда Горан Весић, Жељко Обрадовић из СПС, посланик Владимир Орлић, посланик и функционер СНС, посланик СНС Владимир Ђукановић, посланик Ђорђе Комленски из Покрета Социјалиста.

Рад медија током изборног циклуса, који је од кључне важности за обезбеђивање фер и слободних избора, био је тема данашњег, трећег округлог стола представника власти и опозиције на Факултету политичких наука који је почео око 10 часова.

Удружење новинара Србије се раније изјаснило да састанку неће присуствовати јер није у целости отворен за јавност, а Независно удружење новинара Србије је састанак напустило након што је одржан део који је био отворен. 

Савез за Србију је јуче саопштио да има смисла наставити даље разговоре и договоре око изборних услова ако власт и опозиција потпишу обавезујући документ да ће до конкретних промена у РТС и РЕМ доћи до 15. сепрембра.

„Питање слободе медија није питање само 45 дана током трајања изборног процеса, већ пре свега медијских слобода између два изборна циклуса када у Србији влада тотални медијски мрак. Уколико власт сутра не буде спремна да прихвати један овакав договор, то значи да не желе никакав договор, а посебно да ништа не желе да промене у сфери слободе медија, која је кључни предуслов за фер и поштене изборе", наведено је у саопштењу СзС.

СзС наводи да данашњи формат разговора не приближава ономе што су захтеви опозиције, потписника Споразума са народом и организатора протеста „Један од пет милиона“.

„Да бисмо коначно дошли до испуњења захтева са протеста који су одржани у више од 100 градова и општина широм Србије у последњих девет месеци, мора доћи до директних преговора власти и опозиције који би били окончани обавезујућим заједничким документом на који би обе стране ставиле свој потпис и који би одмах био примењиван у потписаним роковима. Ако тога нема, онда је свако учествовање представника власти у било каквим округлим столовима и другим разговорима само фингирање и одуговлачење како би се потрошило време до избора без икаквих суштинских уступака“, истиче Савез.

Прочитајте ОВДЕ све о политичкој кризи у Србији.

Извор: insajder. net

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА