Најновије

ПОЈАЧАВА СЕ ПОЛИТИЧКА КРИЗА У СРБИЈИ: Опозиција прекида разговоре са СНС, проглашава се бојкот избора

Савез за Србију ће можда данас напустити разговоре са представницима власти и објавиће крај свог учешћа на округлим столовима. То би могао бити увод да се 15. септембра прогласи бојкот предстојећих општих избора.

Илустрација (Фото: Јутјуб)

На такав расплет указује и јучерашње саопштење овог опозиционог блока. Савез за Србију предложиће организаторима трећег округлог стола власти и опозиције на Факултету политичких наука да се на дневни ред стави један обавезујући документ, наводи се у саопштењу.

Нaиме би се сви потписници, као парламентарне политичке странке, обавезали да ће до 15. септембра доћи до промена у Радио-телевизији Србије и у Регулаторном телу за електронске медије кроз закониту скупштинску процедуру, у складу с препорукама стручног тима „1 од 5 милиона“.

„Ако то власт прихвати, онда има смисла наставити разговоре и договоре око преосталих услова за слободне изборе“, пише у саопштењу. Додаје се да уколико власт данас не буде спремна да прихвати такав договор, то значи да не жели никакав договор.

„А посебно не желе ништа да промене у сфери слободе медија која је кључни предуслов за фер и поштене изборе. У том случају долази време за проглашење бојкота наступајућих избора“, наводи СЗС.

Овај блок оцењује да формат округлих столова власти и опозиције на ФПН не приближава ономе што траже опозиција – потписници „Споразума с народом“ и организатори протеста „1 од 5 милиона“. СЗС каже и да су ти скупови „необавезујући“, а да теме нису из препорука Стручног тима протеста.

„Веома поштујући организаторе и струковна удружења која учествују на округлим столовима на Факултету политичких наука, дужни смо да уочи трећег округлог стола констатујемо да нас овај формат не приближава ономе што је тражено од стране опозиције, потписника Споразума са народом и организатора протеста „1 од 5 милиона“, пише у саопштењу.

СЗС наводи да мора доћи до директних преговора власти и опозиције који би били окончани обавезујућим заједничким документом који би потписале обе стране и који би се примењивао одмах, у потписаним роковима.

„Ако тога нема, онда је свако учествовање представника власти у било каквим округлим столовима и другим разговорима, само фингирање и одуговлачење како би се потрошило време до избора без икаквих суштинских уступака“, сматра СЗС.

Трећи округли сто о изборним условима који се одржава данас (понедељак) на ФПН биће посвећен приступу медијима и њиховој контроли. У уводном делу говориће декан ФПН Драган Симић и директор Фондације за отворено друштво Милан Антонијевић, док ће анализе стања представити ЦРТА, ЦеСИД, Транспарентности Србија, Асоцијација медија и Локал прес. Тај део биће отворен за медије и биће преношен у собу за новинаре. Након тога следи затворени део, па онда изјаве за медије учесника.

У име Савеза за Србију требало би да учествују Зоран Лутовац, Небојша Зеленовић и Мирослав Алексић, који су представљали овај блок и претходна два пута, на округлим столовима 30. јула и 9. августа. Изостаће чланица СЗС Странка слободе и правде Драгана Ђиласа, која није имала представника ни 9. августа, противећи се томе што је скуп био затворен за јавност. Долазак су потврдиле и ЛДП и ЛСВ.

Независно удружење новинара Србије најавило је да ће присуствовати само делу који је отворен за медије, док је Удружење новинара Србије саопштило да неће доћи.

Антонијевић: Још два скупа

Директор Фондације за отворено друштво Србије Милан Антонијевић је најавио још два округла стола после оног који ће се одржати у понедељак, а њихове теме ће бити бирачки спискови и право бирача да на изборима учествују без притиска. Упитан о могућности да Савез за Србију не учествује на округлом столу, Антонијевић је за РСЕ рекао да се отвара изузетно значајна тема и да је довољна мотивација свим политичким странкама да се појаве ако желе равноправан политички живот и борбу током изборне кампање и ако желе да се медији уреде на другачији начин.

Да ли Вучић носи панцир сазнајте ОВДЕ.

Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА