Најновије

ВЕЛИКИ ДАН ЗА СРПСКИ НАРОД: 800 година аутокефалности српске цркве и 105 година од чувене победе наше војске!

Српска православна црква и верници 19. августа прослављају Преображење Господње.

Српска Православна Црква (Фото: Јутјуб)

Како у Библији пише тога дана је Исус Христос повео на гору Тавор своје ученике Петра, Јакова и Јована: Засија се лице његово као сунце, а хаљине његове постадоше беле као светлост. Светлост Христовог лица осветлила је и лица апостола а мир и радост испунили су им душу.

На Преображење 1219. године Свети Сава хиротонисан је у Никеји за првог српског архиепископа, а Српска црква постала је самостална (аутокефална).

У И светском рату на Преображење Господње 1914. године српска војска је, под командом генерала Степе Степановића, у Церској битци задала одлучујући ударац аустроугарској војсци. Била је то прва српска, али и савезничка победа у овом рату.

Битка је била део прве аустроугарске офанзиве на Србију и избила је у ноћи 15. августа када су делови српске Комбиноване дивизије И позива наишли на аустроугарске извиднице улогорене на падинама Церске планине. Борбе које су уследиле прерасле су у битку за контролу неколико градића и села у околини планине, као и за контролу Шапца. Морал аустроугарских трупа је 19. августа опао и хиљаде војника су се повукли у Аустроугарску, а многи су се подавили у Дрини бежећи у паници. Срби су 24. августа опет ушли у Шабац, чиме се битка званично завршила. Битка је била битка у сусрету, маневарског типа, што значи да у току битке нису коришћени ровови, будући да су ровови у овом рату коришћени први пут крајем 1914. после битке на Марни.

У току десетодневне битке српски губици су износили 3.000 мртвих и 15.000 рањених. Аустроугарски губици су били знатно већи. Било је 8.000 мртвих војника, 30.000 рањених и 4.500 заробљених. Српска победа над бројно надмоћнијим непријатељем је означила прву победу Савезника у Првом светском рату.

У Текеришу је данас у спомен комплеску Церске битке обележена 105. годишњица тог догађаја.

Према распрострањеном народном веровању на Преображење Господње не ваља спавати поподне.

У супртоном, ономе ко баш не може да се одрекне своје навике, прети опасност да се преобрази, па ће целе године бити дремљив. Није добро, кажу наши стари, ни да се тога дана плаче, нити ваља да људи цео дан у кафани проведу, како им то не би прешло у навику. Преображење Господње увек пада у време великог госпојинског поста (19. августа),  па би било добро да се на празничној трпези нађе посна храна, обогаћена рибом и вином.

На Преображење у цркви се освећује грожђе и дели народу у знак захвалности Богу на плодовима за исхрану. У крајевима где нема грожђа, освећује се друго воће, као на пример јабуке.

Колики значај црква придаје празнику Преображења Господњег види се по томе што се богослужењима празнује седам дана.

На Преображење затворили улаз у православни храм! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Медији

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА