Најновије

НА ИВИЦИ АМБИСА: Свет је управо остао без кочнице за нуклеарни рат!

Сједињене Државе су се и званично повукле из историјског споразума са Русијом након тврдњи да Москва крши споразум.

Путин и Трамп (Фото: Риа)

Споразум о нуклеарним пројектилима средњег домета (ИНФ) договорен између Сједињених Држава и тадашњег Совјетског савеза 1987. године, окончан је данас, 2. августа, јер су се обе земље потписнице повукле из овог тридесетједногодишњег споразума.

"Сједињене Државе су 2. фебруара дале Русији шест месеци да се врате поштовању Споразума о нуклеарним пројектилима средњег домета. Русија је то одбила, тако да споразум завршава данас. Сједињене Државе неће бити део споразума којег други крше. Русија носи сву одговорност", написао је државни секретар Мајк Помпео на "Твитеру".

Окончање споразума коментарисао је и генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг, који је на Твитеру написао да Русија сноси сву одговорност за пропаст споразума.

"НАТО ће одговорити на одмерен и одговоран начин на значајне ризике које представља руски 9М729 пројектил за безбедност Алијансе. Ми смо договорили уравнотежен, координисан и одбрамбени пакет мера како бисмо осигурали да одбрамбени став НАТО-а остаје вјеродостојан и ефикасан", наводи се у званичном саопштењу Алијансе.

Билатералним споразумом Совјетског савеза, односно данас Русије и Сједињених Држава забрањена је производња, тестирање и распоређивање крстарећих и балистичких ракета домета од 500 до 5.500 километара. Споразум су 1988. ратификовали тадашњи председници САД и Совјетског Савеза, Роналд Реган и Михаил Горбачов.

ИНФ споразум је одржавао европски простор без нуклеарних ракета три деценије а, према писању британског "Гардијана", готово 2.700 крстарећих и балистичких ракета уништено је у складу са споразумом.

Свет без кочнице за нуклеарни рат

Критичари упозоравају да би повлачење из ИНФ-а могло довести до нове трке наоружањем између Сједињених Држава и Русије.

Генерални секретар Уједињених нација, Антонио Гутереш изразио је забринутост због пораста напетости између нуклеарно наоружаних земаља, упозоравајући како ће "свет изгубити непроцењиву кочницу за нуклеарни рат" са истеком Споразума о нуклеарним пројектилима средњег домета ИНФ у петак.

- Ово ће вероватно повећати, а не смањити претњу коју представљају балистичке ракете - рекао је Гутереш новинарима.

ИНФ и наследник хладноратовског споразума ‘СТАРТ’ којим се регулишу снаге дугог домета, ‘Нови СТАРТ’ споразум између Русије и САД који је ступио на снагу 2011. године, два су темеља контроле оружја ове две земље. Споразум Нови СТАРТ истиче 2021. уколико се председници земаља потписница не договоре о продужењу.

- Снажно подржавам Сједињене Државе и Руску Федерацију да продуже такозвани договор 'Нови СТАРТ’' како би се осигурала стабилност и време за преговоре о будућим мерама контроле оружја - рекао је Гутереш.

Зашто се земље повлаче из ИНФ-а?

- Сједињене Државе ће укинути своје обвезе из споразума ИНФ и почети процес повлачења из споразума који ће бити довршен за шест месеци, осим ако Русија не испоштује своје обвезе и уништи све ракете, лансере и опрему која крши споразум - рекао је председник Доналд Трамп у саопштењу у фебруару ове године када су САД најавиле своје повлачење.

Сједињене Државе и НАТО упорно оптужују Русију због развоја система оружја за које тврде да представља кршење споразума, специфично развоја 9М729 крстарећег пројектила, такођер познатог као ССЦ-8 који према НАТО-у има домет од 1.500 километара.

Пар дана након америчке најаве огласио се руски министар вањских послова Сергеј Лавров који је рекао да ће Москва упутити реципрочан одговор Америци када је реч о иступању из Споразума о нуклеарним ракетама средњег домета (ИНФ) у наредних шест месеци.

Лавров је рекао да је председник Владимир Путин утврдио позицију Русије и да ће одговор бити "као одраз у огледалу".

- Американци су суспендовали своје учешће у том споразуму. Ми смо урадили исто. У складу с тим, после истицања периода од шест месеци, у складу са резултатима званичне ноте САД-а о повлачењу из тог споразума, договор више неће бити оперативан - изјавио је тада Лавров.

Оживљавање хладноратовске трке у наоружању

САД су оптуживале Русију да крши споразум што Москва с друге стране демантује. Русија је оптужила САД за "измишљене оптужбе" и најавила да себи даје две године да развије нове ракете.

Европске силе су такође подржале искључење САД из споразума, уколико Русија не уклони спорне ракете.

Након најава земаља о искључењу из споразума, генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг рекао је да НАТО треба да се спрема за свет са више руских ракета.

- Морамо да будемо спремни, да планирамо свет без споразума ИНФ. Могу сасвим сигурно да кажем да ће наш одговор бити уравнотежен и координисан у целом НАТО. Немамо намеру да размештамо нове нуклеарне ракете у Европи - казао је Столтенберг у марту.

Столтенберг је такође рекао да НАТО неће копирати оно што Русија ради.

У интервјуу за руску "Интерфаx" новинску агенцију, осамдесетосмогодишњи бивши лидер Совјетског савеза Горбачов рекао је 1. августа да је одлука Вашингтона да се повуче из ИНФ споразума довела ‘глобалну политику до неизвесности и њен развој до хаоса’.

Он је позвао обе укључене стране да се концентришу на очување "Новог СТАРТ-а" као "стратешког стуба глобалне безбедности" али је једнако тако додао да "судећи према изјавама званичника америчке администрације, будућност и овог споразума је неизвесна".

Портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова саопштила је да ће Москва 2. августа издати саопштење везано за ИНФ.

- Без ИНФ споразума као и споразума Нови СТАРТ који ускоро истиче, више неће бити правно обавезујућих доказивих граница за два највећа светска нуклеарна арсенала, први пут у готово пола столећа - рекао је председавајући Асоцијације за контролу оружја из Вашингтона Томас Кантримен.

Крај ИНФ споразума долази у моменту када међународна заједница покушава да пронађе начин како да одговори на претње нуклеарним оружјем из Северне Кореје и покушајима спасавања иранског нуклеарног споразума којег су 2015. године Сједињене Државе такође напустиле.

Прочитајте ОВДЕгде се то на Истоку рађа нова супердржава за коју је Путин дао зелено светло.

Извор: Слободна Европа

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА