Најновије

СТАЛИ ИМ НА ЦРТУ: Кина користи свој највећи дрон да прати америчку крстарицу! (ВИДЕО)

Кина је употребила своју највећу беспилотну леtелицу Соар Драгон, за надгледање америчке крстарице која је прошла тајвански теснац крајем јула 2019., извештава The National Interest, напомињући да улагања Пекинга у ове летелице почињу да дају позитивне резултате.

"Соар драгон" дрон (Фото: Јутјуб)

Највећа кинеска беспилотна летелица Соар Драгон кориштена је за праћење америчке крстарице у тајванском теснацу. Иако је у неким технолошким аспектима још увек инфериорнија од својих америчких супарничких дронова, стручњаци извештавају о важном напретку Пекинга на овом пољу.

Крстарица класе Ticonderoga USS Antietam прошла је тајвански теснац 24. јула 2019. показујући своју силу Кини. Кинески борбени завиони Ј-11 полетели 10-так пута због овог пролаза.

Према медијским извештајима, кинески пилоти издали су радио упозорење једном од хеликоптера МХ-60Р, наређујући му да се држи даље од западне обале теснаца.

С распоном крила од око 25 метара и аутономијом од око 10 сати, Соар Игл, кинески је одговор на амерички војни дрон Глобал Хаук. Беспилотна летелица позната је и као Кинез Ксианглонг.

Америчка беспилотна летелица већа је и издржљивија: 35 метара, с аутономијом од 36 сати. Поред тога, америчка војска има више искуства у овом подручју, Глобал Хаук се активно користи након 2001. године.

Национални интерес извештава да развој беспилотних летелица у Кини отежава недостатак поузданих мотора. То се односи на ловце и хеликоптере.

Улагања се исплаћују

Друга препрека је, према медијима, испорука прецизних фотографија у стварном времену. Пентагон има мноштво комуникацијских сателита за повезивање дронова, копнених трупа и аналитичара слике. Кина има само неколико сличних сателита. Проблем који би могао спречити контролу дронова на великој удаљености од базе.

Поред тога, близу 200 стручњака (оператера, техничара за одржавање и квалификованих аналитичара) потребно је за потпору рада ових врхунских машина кажу медији и додају да њихова обука изискује време.

“Али године улагања у беспилотне летелице у Пекингу најзад почињу доносити плодове и мисија Соар Драгона за надзор америчке крстарице у јулу 2019. године је доказ”, закључује лист.

Прочитајте ОВДЕ колико су пута ове године руски авиони пресрели уљезе.

Извор: logicno. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА