Најновије

Трамп повлачи хиљаде војника из Авганистана у договору са Талибанима, у замену за ово...

Трампова администрација је спремна да повуче хиљаде војника из Авганистана у замену за прекид ватре и одрицање од Ал-Каиде у склопу договора о прекиду рата који у овој земљи бесни од 2001. године.

Америчка војска (Фото: army.mil)

Споразум захтева од Талибана да започну преговоре са авганистанском владом.

План је формиран након неколико месеци преговора између Талибана и Залмаy Мамозy Халилзада, америчког дипломате, авганистанског порекла, који је именован од стране америчке администрације да започне преговоре са Талибанима.

Званичници су саопштили да се споразум може завршити пре председничких избора у Авганистану који су заказани у току следећег месеца.

Није тајна да многи амерички па и авганистански званичници сумњају у искреност Талибана да пристану на договор и питају се како Сједињене Државе могу уопште преговарати са Талибанима.

Неименовани званичник је рекао да је сигуран да је договорено око 80%-90% питања са Талибанима, али ипак остаје оних 10% до 20% који могу бити прилично тешки за договор.

Портпарол Талибана, Забиулах Мујахид, је одбио да коментарише са коликом вероватноћом се може очекивати успех преговора. У телефонском разговору је само одговорио како не зна када ће се преговори наставити.

“Ово изгледа обећавајуће, надамо се да неће бити неких препрека, али то зависи од Американаца” рекао је Мујахид.

Тренутан број америчких трупа у Авганистану се креће око цифре од 14 000 војника. Уколико договори буду прихваћени тај број би могао бити и преполовљен. Иначе, америчке снаге су концентрисане у неколико већих градова ове изразито неприступачне земље, а реална контрола територије се налази у рукама разних екстремистичких организација.

Амерички председник, Доналд Трамп, је рекао како не верује у војно решење авганситанског питања, а најновија одлука је вероватно прорачунат маневар у сврху освајања другог мандата на изборима који се одржавају током следеће године.

Планета на прагу светског рата! Расту тензије између нуклеарних држава! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: logicno.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА