Најновије

НЕМЦИ ЗНАЈУ КОЛИКО СМО ОЗРАЧЕНИ: Бивши војници траже одштету због осиромашеног уранијума на Балкану!

Бивши немачки војници поднели су захтев за одштету због излагања осиромашеном уранијуму који је коришћен током ратова на Балкану и у Ираку. О томе је и фракција Алтернативе за Немачку у Бундестагу затражила мишљење немачке владе.

Немачка војска (Фото: Јутјуб)

Портал Т-онлине наводи да је око 220 војника затражило одштету због излагања уранијуму, а поново су актуелизоване расправе о томе колико је поменута муниција штетна за здравље, преносе бањалучке Независне.

- Студије Светске здравствене организације и Међународне организације за атомску енергију негирају да постоје било какви посебни ризици, док Међународна организација лекара против атомског оружја истиче да постоје недоречености у објављеним студијама због чега позивају на превентивну забрану коришћења ове муниције док се поуздано не утврде дугорочни ефекти излагања - пише портал.

Немачка влада је у одговору 12. августа нагласила да су сви ови захтеви одбијени током протеклих година јер, како је истакнуто, није доказано да су немачки војници трпели било какве здравствене последице због контакта с овом муницијом, која је, пре свега, коришћена у противтенковским авионским бојевим зрнима намењеним за уништавање оклопа.

- Резултати студије утицаја осиромашеног уранијума показују да на местима коришћења ове муниције не постоји готово никакав ризик од радијације, а токсиколошки ризици могу настати само под ванредним околностима, који се до овог тренутка нигде нису исказали - наглашено је у допису који је објављен на страници немачке владе.

Аустријска армија такође је на својој страници објавила студију о дејству осиромашеног уранијума.

- Може се закључити да једино директно удисање супстанци на ратним подручјима може представити одређену опасност за здравље људи - нагласили су они.

Како кажу, опасност може наступити због хемијских, не радиоактивних карактеристика овог материјала, и то само ако се у већим количинама унесе у организам путем неког раствора.

- Цивилно становништво, припадници хуманитарних организација и мировне трупе тешко да су удисали тај материјал у тим количинама. Ипак, дугорочнији директан контакт с осиромашеним уранијумом, попут комадића муниције, би требало избегавати - наводе они.

Случај "Италија"

С друге стране, изложеност војника осиромашеном уранијуму одавно није новост за Италију, чији војници већ годинама бију судску битку како би добили обештећење владе због учешћа у НАТО акцијана на Косову.

Тек после више од девет година од бомбародвања на КиМ и јавних протеста, жалби судовима и резултата тада установљене комисије за истрагу, додељено је првих 30 милиона евра за обештећење жртвама осиромашеног уранијума.

Према неким подацима, од 1999. године до 2018. преминуло више од 359, а оболело више од 4.000 италијанских војника који су били изложени дејству осиромашеног уранијума, а међу њима је велики број оних који су били на Косову.

Амерички председник новом објавом шокирао Данце! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА