Најновије

ДАТУМ ВЕЋ ОДРЕЂЕН: Србија улази у Путинову унију? Руски амбасадор открио детаље споразума који ће променити све! (ВИДЕО)

Србија ће према речима амбасадора Русије у Београду Александра Боцана Харченка 25. октобра потписати споразум о зони слободне трговине са Евроазијском економском унијом, неко је и назива Путинова унија. Шта то значи за Србе?

Владимир Путин (Фото: јутјуб)

Према најавама, овај споразум значиће Србији јер ће јој омогућити да 99.5 одсто својих производа пласира на тржишту од преко 180 милиона људи.

Ево шта је Евроазијска унија

Руски председник Владимир Путин је идеју о формирању Евроазијске уније први пут изнео 2011. године.

На критике да покушава да оживи Совјетски савез, Путин је у октобру 2011. године рекао да ће Евроазијска унија бити „изграђена на искуствима Европске уније и других регионалних коалиција."

Уговор о формирању уније Русија, Казахстан и Белорусија потписале су 2014. године, а ступио је на снагу 1. јануара 2015.

Унији су се неколико месеци касније придружиле Јерменија и Киргистан, а затим је потписала споразуме о слободној трговини са Ираном, Вијетнамом и Кином.

“Financial Times” је у јануару објавио да је за четири године унија успела да направи „импресивне" резултате када су у питању отварање тржишта и слободан промет капитала и људи, и то „брже од ривалске организације на коју се угледала, Европске уније."

Међутим, ЕУ и Путинова заједница се разликују око усаглашавања и сарадња на политичком нивоу. Свака од земаља чланица води своју спољну политику, које су понекад у раскораку - пре свега када је у путању однос према Бриселу и Пекингу.

Јерменија и Казахстан раде на томе да успостави ближе односе са Европском унијом.

Европска унија увела је санкције Русији 2014. године, након анексије Крима. Москва је одговорила уводећи санкције Унији, али је Казахстан отворено критиковао Путина након увођења контрамера.

Министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић и министарка трговине Евроазијске уније Вероника Никишина усагласили су текст споразума у Москви.

Преговори су трајали три године, јер је бесцарински увоз појединих производа засметао неким чланицама које су желеле да заштите своја тржишта - Јерменији вињак, а Белорусији сир.

„Нисмо добили све што смо хтели, али ћемо имати више роба на бесцаринском режиму, него што смо имали до сада", рекао је Љајић након састанка.

Евроазијска унија формирана је 2015. године, а већ 2016. започети су преговори о слободној трговини са Србијом.

Током 2018. године, укупна робна размена Србије са пет земаља чланица Евроазијске уније износила је 3.4 милијарде долара - из Србије је извезена роба вредна 1.1 милијарди долара, а увезена у вредности од 2.3 милијарде, показују подаци Завода за статистику.

Русија је најважнији партнер Србије - извоз у Русију чини 92,9 одсто српског извоза у ових пет држава, а увоз - 90.2 одсто укупног увоза из земаља чланица.

Листа добара које ће Србија моћи слободно да извози је проширена, а повећане су и квоте за извоз добра за које важе ограничења.

Србија ће у земље уније моћи да извезе 2.000 тона цигарета, 87.500 литара вињака и 400 тона полу-тврдог и тврдог крављег сира.

Како су Руси оборили још једну украјинску летелицу, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Ало

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА