Најновије

Откривен још један разлог зашто Трамп толико жели Гренланд и какву улогу у томе има Кина!

Идеја америчког председника Доналда Трампа о куповини Гренланда можда је пука фантазија, али су САД већ раније "бациле око" на ресурсе тог острва, посебно на богата налазишта ретких метала, пише "Фајненшел Тајмс".

Трамп и Ђипинг (Фото: Јутјуб)

Вашингтон је недавно са Гренландом потписао меморандум о сарадњи на вађењу технолошких метала, трагајући за алтернативним изворима снабдевања након што је Кина наговестила да би могла да ограничи њихов извоз у САД, наводи лондонски лист.

Налазишта ретких оксида Земљине коре на Гренланду процењују се на 38,5 милиона тона. Поређења ради, налажишта у остатку света садрже 120 милиона тона, преноси агенција Хина.

Гренландска налазишта садрже неодимијум, прасеодимијум, диспрозијум, тербијум, уранијум и нуспроизводе цинка.

Неодимијум, тербијум и диспрозијум користе се као магнети у моторима електричних возила. Батерије хибридних аутомобила садрже, пак, лантам који употребљава и америчка војска у уређајима за ноћно осматрање.

Гадолинијум се може наћи у уређајима за магнетску резонанцу.

Кина доминира у глобалној производњи 17 технолошких метала које је тешко комерцијализовати, а кључни су за технолошку индустрију, укључујући електрична возила, ветротурбине и војну технологију. Кинески удео у глобалној производњи тих метала је 70 посто, а у преради је још и већи, наводи Фајненшел Тајмс.

Прочитајте ОВДЕ  на кога је то Трамп полудео и отказао посету.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА