Најновије

ДРАМА НА ИТАЛИЈАНСКИ НАЧИН: Земља је у незапамћеној кризи, а од четири могућа сценарија, један би за ЕУ био фаталан!

Судбина италијанске владе сада је у рукама председника Серђа Матареле након што је премијер Ђузепе Конте у уторак поднео оставку, чиме је званично окончао прву послератну популистичку владу у једној земљи Западне Европе.

Италијански парламент (Фото: Јутјуб)

Криза је покренута пре мање од две недеље када је Матео Салвини, лидер крајње десне Лиге и министар унутрашњих послова, изјавио да више нема подршке већине за владајућу коалицију и позвао на изгласавање неповерења Контеу.

Сада председник Матарела треба да види да ли постоји алтернативна већина у парламенту за формирање нове владе или да распише ванредне изборе. За излазак из кризе постоје четири могућа решења.

Сви против Салвинија

Поједини чланови Демократске странке левог центра (ПД) и Салвинијеви бивши коалициони партнери - антиестаблишментски Покрет пет звездица залажу се за нешто што је названо "Урсулин план".

Ова шема укључивала би партнерство међу групама које су гласале за изабраног председника Европске комисије Урсулу фон дер Лајен - што значи потенцијално све странке осим Лиге и друге крајње десне странке, Брац́а Италије.

Слична широка већинска подршка могла би да се нађе и за прелазну технократску владу.

За: План за проевропску владу вероватно ће бити добродошао у Бриселу и има подршку бившег председника Комисије Романа Продија, који се у Италији сматра оцем оснивача ПД. За оне који се надају избацивању Салвинија из владе у догледној будућности, овај план би могао да учини баш то, пошто би расписивање ванредних избора било поклон Салвинију" с обзиром на велику подршку коју према последњим анкетама има његова партија.

Против: У ову шему би вероватно требало да буде укључена странка Силвија Берлусконија Напред Италија да би она била успешна. Али Пет звездица је у више наврата одбила да ради са бившим премијером умешаним у вишеструке истраге у вези са корупцијом.

Напред Италија такође дели моћ са Лигом у више регионалних влада. Неки аналитичари су чак упозорили да би уколико би Салвинијева Лига постала највећа странка у опозицији на крају то могло да га учини јачим, јер би могао да се представља као жртва политичких елита.

Ова варијанта би значила да би коалицију правили само ПД, Пет звездица и неке мање партије. Она би сместила Берлусконијеву странку у лошу позицију приликом гласања у парламенту. У овом сценарију Напред Италија би седела у опозицији са Лигом и другим евроскептичним партијама, али као члан Европске народне партије у Европском парламенту, Берлуконијева партија би била невољна са гласа против проевропске владе, Неки аналитичари у Риму кажу да би Напред Италија могла да буде "конструктиван" опонент, дакле да би неке владине предлоге одобравала.

За: Ова опција, попут Урсулиног плана, вероватно би била добро прихваћена у Бриселу, који се борио са Салвинијевим потезима око ствари попут правила ЕУ о буџетском дефициту. Италијански званичници се, такође, више не би бринули због тога што да ли Рим бити искључен из осе Берлин-Париз због евроскептичких позиција њихове владе. Европски посланик Роберто Гвалтијери из ПД-а рекао је да ће овај аранжман такође спречити Салвинија да спроведе своје планове за фискалну реформу, за које критичари страхују да би нанели велику штету јавним финансијама.

Против: Ефективно избацити најпопуларнију партију у земљи из владе би тешко могло да се објасни народу. Салвини је већ тражио од присталица да изађу на улице да се скупе против онога што је назвао "државним ударом против демократије". Ова врста владе била би рањивија и због тренутне унутрашње поделе у ПД, па би без Напред Италије влада сигурно убрзо поново пала.

Избори

Матарела би могао да одлучи да распише ванредне изборе, што је и опција коју би Салвини желео: Лиги је порасла подршка у односу на прошлогодишње гласање и сада је испред свих других партија са 36 одсто. Демократе су на другом месту са 23 одсто, а Пет звездица имају 19 одсто гласова.

За: Резултати избора вероватно ће пружити стабилнију владу у поређењу с прошлогодишњим изузетно фрагментисаним резултатима који су на крају довели до неугодног савеза између Пет звездица и Лиге. Према пројекцијама уколико би десничарске странке формирале коалицију (укључујући Лигу, Напред Италију и Браћу Италије) могле би да рачунају на више од 50 одсто посланичких места.

Против: Са Салвинијем као премијером, Италија би била прва западноевропска земља која је добила крајње десничарску владу још Другог светског рата. Према мишљењу многих посматрача, то би натерало земљу да се приближи Русији. Нова влада би такође била евроскептичнија, подстичући бојазан у Бриселу да Салвини планира да напусти евро, мада је то последњих недеља јавно демантовао.

Примирје Пет звездица и Лиге

Овај сценарио се чини најневероватнијим с обзиром на жестоку размену увреда и критика између Салвинија и лидера Пет звездица Луиђија ди Маја последњих недеља. Покрет пет звездица је тако на пример у недељу саопштио да "Салвини више није веродостојни саговорник".

Али италијанска политика обично укључује много драме пре него што се дође до коначног компромиса, а један високи званичник Пет звездица рекао је да "у високим редовима странке" многи и даље преферирају Салвинија.

За: Одлазећа влада била је популарна међу Италијанима и успостављање мира са Лигом био би најбољи исход за Ди Маја који би, у било којем другом сценарију, вероватно изгубио своју тренутну улогу потпредседника владе. У једном тренутку италијански медији су чак објавили да је Салвини понудио да Ди Мајо постане премијер у новој коалицији њихових странака, искључујући Контеа, који није члан ниједне партије. Али Ди Мајо је одбацио извештаје називајући их "лажним вестима".

Против:

Нова влада Лиге и Пет звездица суочила би се са истим препрекама као и она која се управо срушила, што значи потенцијално понављање тренутне драме следећи пут када две стране не нађу компромис. А ако Салвини остане на власти са Пет звездица, могао би да реализује своје планове за велика смањења пореза и повећање дефицита, што може довести у опасност еврозону, с обзиром на то да Италија има други највећи јавни дуг од свих земаља са евром.

Прочитајте ОВДЕ   који је то разлог зашто Трамп толико жели Гренланд и какву улогу у томе има Кина!

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА