Најновије

СКАНДАЛЧИНА СРПСКЕ ТРГОВИНЕ: По продавницама роба са етикетом "увоз са Косова"! Ово је директно кршење Устава!

На рафовима може да се пронађе у легалној продаји прелив за колач, сијалице, кафу на чијим декларацијама пише да су увезени са Косова, што је, како тврде у Министарству трговине, грубо кршење закона.

Продавница (Фото: pixabay. com)

Поједини трговински ланци продају производе на чијој декларацији је јасно истакнуто да је "увоз са Косова".

Да ствар буде још гора, све намирнице које се са оваквом ознаком нађу на рафовима радњи у продају су доспеле незаконитим путем, јер Министарство трговине својим званичним и истакнутим препорукама не препознаје овакав начин увоза нити ознака. На рафовима се углавном са декларацијом овог типа могу наћи кафа, сијалице, преливи за колаче, кекс...

Подсетимо, наша држава и Устав, не признају Косово као засебну државу, те самим тим ова врста пословања није у складу са законом.

Поред кршења законских норми, овакав начин пословања и декларације по којима се Косово третира као засебна држава или још горе, да увозимо нешто са сопствене територије, сметају и огромном броју потрошача у Србији, који своје незадовољство и револт исказују на друштвеним мрежама.

Тако је, на пример, Иван В. недавно на свом твитер налогу објавио шокантну слику прелива за Трилеће колач, на чијој полеђини је произвођач "Екстра фрут филингс индастријал ерија арбане" из Призрена назначио да је овај додатак исхрани увезен са Косова.

- Купио сам прелив за Трилеће колаче, кад оно, има и шта да се види на декларацији! Увоз са Косова! Представљено као држава, и све то лепо долази у нашу земљу и ником ништа. Могао би неко да се позабави овим дистрибутером "Интерпак" из Краљева, што довлачи ову робу са оваквом декларацијом. Поштујемо себе! - написао је Иван В.

НОПС: Не купујте производе

Председник Националне организације потрошача Србије (НОПС) Горан Паповић наглашава да је овакав начин декларисања производа мимо свих законских норми, али и непоштовање грађана Србије.

- Уколико се јасно види да ниједна ставка са производа не одговара препорукама ресорног министарства онда је и јасно да су ти производи незаконитим путем доспели у радње. Али и да надлежни органи треба много ригорозније да контролишу овакав увоз и стану на пут тим превареним дистрибутерима.

Ово је посао за тржишну инспекцију, али и царину. Док се ствари не доведу у реду, мој савет потрошачима је да не купују производе на којим је истакнуто да је увоз "са Косова" - напомиње Паповић.

Ништа другачије на целу ситуацију не гледа ни Драженка Маричић, доктор политичких наука, која је такође у једној познатој радњи у Београду пронашла сијалице и кафу из Призрена и позвала надлежне органе да реагују на овакав начин увоза.

- На полицама једног трговинског ланца, поред кафе, такође можете купити сијалице фирме "Елкос" из Призрена. У такозваној држави “Косово” те сијалице коштају 1,20 евра, а у Србији у продавници та иста сијалица кошта 250 динара и то на "акцији".

Овде се намећу два питања. Прво, како је могуће да се кафа и сијалице из такозване државе Косово нађу у продаји у ужој Србији и која је фирма и ко је власник те фирме која је увезла из такозване државе Косово те сијалице и кафу у ужу Србију? Друго питање је који је државни орган или овлашћено лице одговорно што су се ови производи нашли у продаји у ужој Србији? - запитала се Драженка.

Надлежни органи сматрају да има пропуста у оваквом начину декларисања и напомињу да царина, а потом и сви остали морају бити много ригорознији за пословање дистрибутера на овакав начин. У Министарству трговине кажу за Заштитник потрошача да су они јасно издали препоруку како се врши транспорт и увоз са аутономне покрајине Косово и Метохија и како мора да изгледа декларација производа.

- Представници Сектора за нормативне, управне и послове европских интеграција и Сектора за трговину, услуге и политику конкуренције заузели став да на декларацији која се затекне на роби у малопродаји на тржишту Србије, а која је пореклом са АП Косова и Метохије, у делу који се односи на земљу производње, односно увоза треба да стоји:

“Косово* (са фуснотом која упућује на Резолуцију УН 1244), Косово/1244 РС, Косово, Србија, Косово/Србија или УНМИК/Косово. Посебно напомињем да све наведено може бити истакнуто и на латиничном писму - каже Јован Стојић, помоћник министра трговине.”

Украјинци означили Биковића као државног непријатеља, а како им је руски амбасадор одбрусио, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Zastitnikpotrosaca. rs 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА