Најновије

ТОМО, ДОКЛЕ ВИШЕ? НОВИ УДАРАЦ НА ЏЕП ГРАЂАНА: Бахати Николић тражио милионче за тенду да га на Дедињу штити од сунца

Томислав Николић, председник Националног савета за сарадњу с Русијом и Кином, не само што је запосео председничку резиденцију у Ужичкој 23, већ тражи и да му се постави тенда како би у дебелом ладу уживао на Дедињу, што ће грађане Србије коштати 960.000 динара са ПДВ-ом.

Томислав Николић (Фото: Јутјуб)

Тако стоји у плану јавних набвки Управа за заједничке послове републичких органа, па ће након реновирања базена, постављањем тенде бити заокружено летње улепшавање виле у којој породица Николић борави и након престанка функције председника државе. Зимско је већ урађено 2017. године када му је саниран кровни покривач, подконструкција и унутрашњост помоћног објекта у овом комплексу да не би дошло до прокишњавања, чиме би се нарушио комодитет и здравље бившег председника.

Све то плаћа се из буџета Србије иако Николић није више на функцији председника државе, а основ за овакве његове прохтеве лежи у промени уредбу о непокретностима за репрезентативне потребе, коју је Влада због њега морала да измени новембра 2018. године. Том променом, му је дат легитимитет за даљи боравак у вили од 800 квадрата у Ужичкој 23.

Постављане конструкције за тенде показује да екс председник нема намеру да се исели из овог резиденционалног објекта и да му се стварају нове погодности за уживање. Те погодности овог пута грађане Србије коштаће 800.000 динара без ПДВ односно 960.000 динара са овим порезом. Износ можда није велики, али је велика брука да бивши председник и даље користи привилегије бесплатног становања, иако поседује луксузни стан од 158 квадрата на Новом Београду, који је платио чак 590.000 евра.

Извор из Немањине 11 тврди да је идеја о уградњи тенде потекла од самог Николића, који је ставио примедбу на неадекватну уређеност комплекса током летњих месеци.

“Бивши преседник је био незадовољан условима боравка у дворишту у летњем периоду јер није било адекватне заштите од сунца. Надлежне службе, које се баве овим пословима, су због тога уврстиле у план јавних набавки и овај објекат. Наиме, поред ове виле, у још неким резиденцијалним објектома је предвиђено да се изведу радови на изради конструкције за тенде и њихово постављање. Ипак, мало је непримерено да се изискују тако луксузни прохтеви од човека за кога се не зна по ком основу борави у председничкој вили. Не треба заборавити да су се у комплексу у коме он борави са породицом реновирани спољни и унутрашњи базени, а стављањем тенде направиће се дебела хладовина за уживање у летњем периоду. Реч је о конструкцији која мора да има специфичне карактеристике издржљивости да се не би угрозила и безбедност станара у Ужичкој 23. Дакле, прави се прави мали рај за Николиће на којим би им позавидели и председници много богатијих држава, чије резиденције немају овакав луксуз”, наводи саговорник.

Он додаје да поред трошкова уређења виле у Ужичкој 23, грађани плаћају и одржавање објекта.

“Бесплатан живот на Дедињу му се осладио и нема намеру да га се одрекне. Држава за реновирање виле након истека Николићеве функције издвојила је близу 10 милиона динара. Ти трошкови су занемарљиви у односу на оне који су потребни за функционисање и одржавање виле од 800 квадрата. Рачуница показује да грађани Србије месечно издвоје за Николиће између 4000 и 5000 евра на име потрошене електричне и топлотне енергије, обезбеђења објекта, телефона, особља које је ангажовано да им помаже и за још много других благодети које становање у председничкој резиденцији има.Другим речима, Николићи без било икаквог логичног објашњена али и правног основа, живе на грбачи сиромашних грађана Србије”, објашњава извор.

За Драгана Добрашиновића из Коалиције за надзор јавних финансија, Влада је крива за то јер је легализовала нелегални боравак Николића у председничкој вили.

“Кад се човек докопа луксуза, онда се тешко одваја од њега, а посебно кад цену плаћају други. Николић је чак и терет плаћања струје, воде и грејања пребацио на народ. Где је крај том лудилу? То је брука и срамота и њега и оних који су му то омогућили”, каже Добрашиновић.

Нема одговора

Томислав Николић се није јављао на телефон да бјасни да ли је по његовом захтеву тражена уградња тенди у вили или је то урађено по процени надлежних служби. Затражен је и одговор из Управе за заједничке послове републичких органа, која је уврстила ову јавну набавку у план за 2019. годину, али он није стигао.

Бројке

960.000 динара кошта тенда са ПДВ
800 квадрата има вила
4.000 до 5.000 евра кошта месечно одржавање виле
14 месеци по истеку мандата Николић је без законског основа боравио у вили

Прочитајте ОВДЕ колико ће грађане Србије коштати ауто-пут од Новог Београда до Сурчина.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА