Најновије

ТРГОВИНСКИ РАТ ПЕКИНГА И ВАШИНГТОНА: Трампу Кина не треба! Ево шта је амерички председник наредио домаћим компанијама

Амерички председник Доналд Трамп позвао је компаније из САД да што пре "пронађу алтернативе" за пословање са Кином, свега неколико сати пошто је Пекинг најавио додатну таксу од десет одсто за 75 милијарди долара вредне америчке производе који се увозе у ту државу.

Амерички председник Доналд Трамп (Фото: Јутјуб)

“Не треба нам Кина и, искрено, било би нам боље без ње”, написао је Трамп.

Нова кинеска такса, која је уследила након два таласа опорезивања 550 милијарди долара вредног кинеског извоза у САД, наставак је трговинског рата који већ месецима озбиљно оптерећује односе две земље, са једнако негативним утицајем на глобалну економију.

“Наређујем сјајним америчким компанијама да одмах почну да траже алтернативе Кини, укључујући враћање производње на домаћи терен и производњу унутар граница САД”, поручио је Трамп путем Твитера и најавио да ће ускоро одговорити на нове кинеске таксе.

Бескрајну сагу о таксама, међутим, почео је управо Трамп увођењем наамета од 20 одсто на 300 милијарди долара вредне кинеске производе, те додатних 10 одсто за 250 милијарди долара вредне производе кинеске електронске индустрије, чије је дејство одложено за децембар.

Кина је одговорила одустајањем од куповине америчке соје, па се чарка Доналда Трампа изродила у трговински рат са непознатим идходом и бројем жртава.

Трамп је у петак, такође, наредио америчкој пошти, те Федексу, Де-Ха-Елу и Ју-Пи-Есу да претражују пошиљке и одбаце оне које садрже Фетанил.

"Не треба нам Кина и, искрено, било би нам боље без ње. Кина нам је из године у годину, деценијама, краја огромне своте новца и то ће престати", навео је Трамп.

Трачак наде у односима две земље, ипак, представљају најаве да ће преговори између Пекинга и Вашингтона бити настављени у септембру, иако економски експерти сматрају да Америка лагано клизи ка рецесији.

Једнако озбиљне проблеме има и Кина чији је раст привреде значајно успорен.



Прочитајте ОВДЕ када ће се састати Владимир Путин и Реџеп Тајип Ердоган.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА