Најновије

ВЕЋ ЈЕ ПОЧЕЛО ТЕСТИРАЊЕ ОВЕ ЗВЕРИ: Америчка војска купује ракетни систем "Гвоздена купола"

Финализован је уговор о набавци ракетног система "Гвоздена купола" у оквиру постизања привремених способности војске САД за одбрану од крстарећих ракета.

Гвоздена Купола (Фото: Јутјуб)

То је потврдио Дерил Јангмен, заменик директора задуженог са модернизацију ваздушне и ракетне одбране америчке војске, чију је изјаву недавно пренео Амерички портал Дифенс њуз (Дефенце Неwс).

Набавка система је део развојног програма ИФПЦ (Индирецт Фирес Протецтион Цапабилитy) у коме ће бити дефинисана одбрана од ракета, артиљеријских граната и минобацача, као и беспилотних летелица и крстарећих ракета, пише портал Тангосикс.

Војска ће добити "Гвоздену куполу" (Ирон Доме) првобитно за тестирање, а да ли ће се даље куповине реализовати зависи од резултата испитивања система. Уговором је предвиђена испорука две батерије у 2020. години а њихова набавка је финансијски обезбеђена у 2019. фискалној години.

Ако се у току испитивања перформанси систем добро покаже, могао би постати део дуготрајних способности америчке војске за одбрану од крстарећих ракета.

Јангмен је за Дифенс њуз изјавио да се изводе анализе и експериментисања програма ИФПЦ, што укључује и неке анализе и симулације на инжењерском нивоу како би се утврдиле перформансе вишеструких опција које укључују и систем Ирон Доме или неке његове елементе, након чега би се све то интегрисало у систем ваздушне и ракетне одбране.

Ирон Доме ће бити послат у оперативне јединице, где ће највероватније бити коришћен на различитим вежбама како би се закључило на који начин се може користити као део ИФПЦ програма и других ваздушних одбрамбених архитектура, и то у поређењу са начином на који се за одбрану од ракета малог домета тренутно употребљава у Израелу.

Претходно је из канцеларије америчке војске саопштено да ће ова служба преиспитати своју стратегију у оквиру програма ИФПЦ и током лета и јесени ове године извршити низ експеримената како би се стекао бољи увид о томе како би ИФПЦ могао изгледати изван привремених могућности.

САД су још од средине 2018. разматрале набавку неколико батерија система Ирон Доме а спомињало се да ће се у те сврхе потрошити око 373 милиона долара. Дефинитивна потврда да је планирана куповина овог система добијена је почетком фебруара ове године.

Ирон Доме је развила израелска компанија "Рафаел", део система се од 2014. године производи у САД у фирми "Рејтион" а Сједињене Државе су до сада у његов развој уложиле 1,39 милијарди долара.

Систем је постао оперативан још 2011. године а од јануара 2010. је до данас, како тврде поједини извори, у одбрани Израела њиме уништено око 1.500 циљева уз проценат успешности од око 90 процената.

У почетку је био предвиђен за уништавање различитих ракета, артиљеријских граната и беспилотних летелица на малим даљинама, али је даљим развојем добио способност дејства и на крстареће ракете, минобацачке мине и ракете система земља-земља средњег домета.

Ово је ловац који утерује страх у кости џихадиста! Више о томе ОВДЕ.

Извор: tangosix.rs 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА