Најновије

О НАЈАВАМА "ЧИСТКИ" У СНС: Предизборни инжењеринг или сигуран пут до нових сигурних гласова?

За све политичке актере у Србији избори су кључна реч већ месецима, а странке одмеравају која тактика може да води до најбољег резултата. Тактику СНС не крије њен лидер. Александар Вучић још једном је поновио да ће пред грађане изаћи са измењеним саставом - каже да планира да странку "очисти" од оних који су власт користили за лично богаћење.

СНС (Фото: Јутјуб)

Аналитичари, ипак, у такав сценарио не верују.

И власт и опозиција увелико припремају стратегију - како до бољих резултата на предстојећим изборима. Док се опозиционари ломе око питања бојкота, највећа политичка странка у Србији, Српска напредна странка, барем према речима лидера напредњака, има другачију тактику.

"Чишћење странке"

"Зато треба да радимо више, треба да се боримо више и треба да очистимо странку од оних који су је користили за лично богаћење, бахаћење и арогантан приступ према грађанима и тиме да покажемо водећу улогу Српске напредне странке у модернизацији српског друштва и напретку српске државе", рекао је Александар Вучић, председник Србије и лидер СНС.

Да ће СНС очистити од оних који код грађана остављају лош утисак скупим летовањима и шопингом, Александар Вучић је обећао више пута, па и на последњем Главном одбору странке.

"Неки ће добровољно да оду са својих функција, неку неће добровољно. Колико сам ти пута, Бабићу, рекао, шта бре ти идеш на отмена летовалишта на Хвару, Брионима и тако даље? Шта, бре, радиш тамо човече? Има друг кућу. Нађи друга у Сопоту, а не на Брионима. Па Валентино ташница, па Шанел ташница, ма нећу бре да гледам те ташни, хоћу да гледам наш народ, наш народ који гласа за нас", поручио је Вучић на ГО СНС, 17. јуна.

Али, епилог је изостао од јуна до данас. Зато је питање - да ли је на делу само маркетиншки трик за јавност или је пред изборе заиста реално очекивати да се најаве о чисткама у СНС-у остваре? Могу ли бити пољуљане и позиције "крупнијих" играча?

"Тешко је очекивати нешто озбиљније у том погледу, јер и ранији његови потези су били такви да је хтео да представи јавности да чланови СНС-а заиста имају некакву одговорност, али су заправо у питању били институционални маневри - помери човека на једно место, па га врати на друго... То смо видели са (Братиславом) Гашићем, неки нису уопште ни померани", наводи Ђорђе Павићевић с Факултета политичких наука.

Професор факултета политичких наука Ђорђе Павићевић за Н1 оцењује да Вучић порукама које су упаковане у стилу "политичке скромности" циља на одржавање имиџа СНС-а као странке људи који нису на власти да би се богатили.

"Све што у ствари у неку руку одудара од те пројектоване слике странке јесте нешто што треба склонити, али склонити из јавности, не из стварног функционисања странке. Било је много скандала, ни један једини пут нико није склоњен, не само из странке него ни са важних функција у странци. Онда када су биле угрожене јавне, државне функције - они су и даље задржавали функције у страни. Имамо Јутку, на пример", наводи Павићевић.

Предизборни инжењеринг или сигуран пут до нових сигурних гласова?

Само једно од претходних обећања које су напредњаци дали грађанима у Србији било је да ће, док су на власти, донети и Закон о пореклу имовине, чиме би и кључни играчи СНС-а били под лупом. Обећано, али још увек неиспуњено.

Прочитајте ОВДЕ  ко каже да Хрватска постаје фактор нестабилности на Балкану.

Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА