Најновије

ОРДИНАЦИЈЕ СУ ПРЕПУНЕ: Прекорачене дневне вредности, отров је у ваздуху! Београђани непрекидно зову, најугроженији Војвођани!

По информацијама алерголога, ординације су препуне, кажу у Агенцији за заштиту животне средине. У већини мерних места измерене су повећане концентрације полена амброзије, и то од два до 10 пута изнад граничних. Вредности полена амброзије изнад граничних вредности нису биле једино у Врању, Чачку, Зајечару и на Златибору.

Лекари имају пуне руке посла (Фото: pixabay. com)

На Новом Београду измерено је 674 поленово зрно у метру кубном ваздуха, што је веома висока концентрација за особе које су алергичне на полен амброзије, каже руководилац групе за полен у Агенцији за заштиту животне средине Мирјана Митровић.

Сезона цветања свих коровских биљака траје до првих дана новембра, али од октобра се очекује пад дневне концентрације овог алергеног полена, наводи Митровићева.

Највише су угрожени Војвођани због житница, будући да се после жетве пшенице ова коровска биљка веома брзо развија на ораницама које нису адекватно обрађене и третиране.

Такође, овај инвазивни коров се раширио и у Шумадији.

Вредности овог полена знатно су повећане и у Ваљеву.

"У Београду су такође знатна прекорачења дневних вредности, што показују и стални позиви суграђана, а и по информацијама колега алерголога, препуне су ординације", каже Митровићева.

Лекари саветују да би они који су алергични већ требало да узимају своју терапију, а најчешће су то антихистаминици и спрејеви за нос.

Типични симптоми су сузење очију, свраб коже, носа, грла, запушен нос, учестало кијање, кашаљ, умор, малаксалост,…

Амброзија (Фото: pixabay. com)

Полен амброзије је ситан и лаган, а једна биљка у току 24 сата може да произведе до 2,5 милијарде зрна. Алергијске реакције може да изазове и минимална количина од само осам зрна по кубном метру ваздуха.

Откривена лековита својства ове биљке због чега чете бити звер у кревету, о чему је реч сазнајте ОВДЕ.

Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА