Најновије

ПУКЛА СВАЂА НА Г7! Председник беснео, пале тешке речи: Ви сте колонизатори! Лагали сте у Осаки! Надвија се "црни облак"

Самит седам економски најразвијених земаља света одржава се овог викенда у француском атлантском летовалишту Бијарицу, у клими напетости због пожара у Амазонији и могућих сукоба између алтермондијалиста и полиције на маргинама овог скупа. Домаћин Самита Г-7 француски председник Емануел Макрон је упозорио да пожари који харају бразилском Амазонијом представљају "међународну кризу" и позвао чланице Г-7 да разговарају о том проблему на Самиту овог викенда.

Емануел Макрон (Фото: јутјуб)

Огорчен због пожара у Амазонији, Макрон је већ јуче изјавио да Француска више не може да подржава споразум о слободној трговини између земаља Меркосура (Бразил, Аргентина, Уругвај и Парагвај) и ЕУ због тога што Бразил не поштује ангажман о заштити амазонских шума. То се пре свега односи на период откако је на власти председник Жаир Болсонаро, а пале су, с тим у вези, и доста тешке речи.

- Имајући у виду понашање Бразила последњих седмица, председник Републике може само да констатује да га је председник Болсонаро слагао током Самита Г-20 у Осаки - необично јако је гласило саопштење Јелисеја у вези са ангажманом бразилских власти у вези с климатским променама.

Болсонаро није остао дужан, па је преко "Твитера" поручио да Макрон има колонијалистички менталитет, јер је француски председник на дневни ред Самита ставио тему пожара у Амазонији. Ситуација је, у међувремену, додатно ескалирала:

- Бразилска војска спремна је да одбрани прашуму Амазоније. За оне несмотрене, који инсистирају на очувању сврхе бразилске Амазоније, не правите грешку, војници ће увек бити спремни да бране и одбију сваку врсту претње - изјавио је командант оружаних снага Бразила Едсон Леал Пужол, док се повећава међународни притисак на ту земљу и тражи већа акција у борби против шумских пожара.

И Макрон и генерални секретар УН Антонио Гутерес раније су на "Твитеру" изразили забринутост због рекордног броја пожара који су захватили Амазонију, уништавајући шуму која је бедем света у борби против климатских промена.

- Наша кућа је у пламену, буквално. Гори Амазонија, плућа наше планете која производе 20 одсто кисеоника. То је међународна криза. Чланице Г-7... разговараћемо о том проблему - написао је француски председник на "Твитеру".

Бразилски председник Болсорано је љутито одговорио да земље које донирају новац за заштиту шума у Амазонији, које су ове године захватили незапамћени пожари, не раде то из милосрђа, већ да би се мешале у унутрашње ствари Бразила.

Страх од "црног блока"

Већ за данас се спремају велике демонстрације позивом на грађанске непослушности. Намера манифестаната је да окупирају седам градских тргова, у атмосфери када идеје покрета "жутих прслука" и даље тињају у Француској. Нарочит страх влада због појаве припадника "Црног блока", антиглобалистичке левичарске организације чији припадници ломе све пред собом, а свесно ступају и у конфронтацију с полицијом. Мир чува 12.000 полицајаца.

Трампа чека суд због прекршења Устава, више о томе прочитајте ОВДЕ.

Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА