Најновије

ЗАТАШКАНЕ ПРАВЕ РАЗМЕРЕ ИНЦИДЕНТА: Да ли Русија крије мистериозну експлозију?

Да ли су руски званичници заташкали праве размере експлозије од 8. августа на војном полигону Њонокса надомак Северодвинска на Белом мору?

Експлозија на војном полигону Њонокса надомак Северодвинска (Фото: Јутјуб)

Сада се испоставља да су у тренутку експлозије мерне станице система који надзире нуклеарне тестове у Русији биле ван функције. О томе је известила Организација са седиштем у Бечу која надгледа забрану нуклеарних тестова (ЦТБТО).

Најпре је саопштено да су постојали проблеми на вези са мерним јединицама да би онда заменик шефа дипломатије Сергеј Рјабков рекао да је прослеђивање података са тих мерних станица ЦТБТО „потпуно добровољно“.

Станице отказале или искључене?

Русија је једна од 184 земље које су потписале уговор о забрани нуклеарних проба. За разлику од САД, званична Москва је и ратификовала уговор. Међутим, он још није ступио на снагу јер га поједине земље - међу њима Северна Кореја и Иран - још нису ратификовале.

Москва је са ЦТБТО склопила споразум о финансирању мерних станица у Русији које су под управом тамошњег Министарства одбране. Идеја је да степен радијације које измере станице буде стављен на располагање ЦТБТО као и свим другим земљама-потписницама.

Међутим, према руским наводима, након инцидента су „отказале“ управо станице које су могле да измере евентуално зрачење – оне у Дубни у Кирову у европском делу Русије, као и источније у Билибину, Салесову и Пеледују. У функцији су остале само две мерне станице на далеком истоку.

„Наравно да је сумњиво када су искључене баш оне станице које су могле да измере евентуално зрачење“, каже Џефри Луис из „Центра Џемс Мартин“, америчке невладине организације која се бави борбом против ширења оружја масовног уништења.

Две станице у близини Севердвинска поново уредно раде и шаљу податке у Беч. Зато Михаел Шепнер из бечког Института за безбедност и ризик сматра да испадање неколико мерних станица баш током инцидента указује да су станице циљано искључене.

Радијација као у авиону?

Након експлозије је чак и руска метеоролошка служба измерила повећање радиоактивних зрачења за 16 пута. Ипак, Шепнер који сарађује и са ЦТБТО, каже да то није опасно. Ако су наводи руских метеоролога тачни, онда је зрачење мање него на обичном комерцијалном лету преко Атлантика, додаје он.

„То дефинитивно није други Чернобиљ“, каже Шепнер.

Ане Пелегрино која се у „Центру Џемс Мартин“ бави контролом наоружања каже да је „можда Русија зауставила пренос података како друге државе не би дошле до потенцијално важних информација о радиоактивности која је ослобођена у Њонокси“.

Она претпоставља да мерне станице нису збиља биле покварене, већ да су Руси само стопирали слање података у ЦТБТО у Беч.

Михаел Шепнер објашњава да сваки радиоактивни елемент оставља својеврсни „отисак“. Те трагове би Москва да задржи за себе:

“Ако би неки стручњак знао који су изотопи забележени у којем односу, могао би да каже о каквој се врсти нуклеарне хаварије радило“, наводи он.

Москва наиме не открива шта је на војном полигону тачно пошло по злу. На основу штурих информација не може се закључити да ли је експлодирала ракета типа Буревестник коју покреће мини-реактор.

Стручњаци из америчког „Центра Џемс Мартин“ верују да је у питању та ракета коју НАТО води под кодним именом “Скајфол”.

У експлозији су живот изгубила петорица руских инжењера који су сахрањени у Сарову, некој врсти „затвореног града“ у којем се производе нуклеарне бојеве главе.

Прочитајте ОВДЕ о чуду руског ваздухопловства, који се тренутно користи у Сирији.

Извор: Дојче веле

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА