Најновије

"Лично сам видео како Харадинај убија!" Драматична исповест првог комшије ратног злочинца

Знам ко ми је отео оца и сина. То су људи Рамуша Харадинаја.

Рамуш Харадинај (Фото: Јутјуб)

Овако прича старина Рам Јолај, пореклом из села Глођане на Косову и Метохији, који је донедавно живео у Беранама, међу прогнаницима са Космета.  Раније је у Глођанима, селу крај Ђаковице, био први сусед Рамуша Харадинаја, озлоглашеног метохијског господара смрти у униформи ОВК.

- Рамушова породица је дошла у Глођане. Продали смо им плац на коме су саградили кућу. Мој син је одрастао заједно са Рамушом - започиње исповест Јолај. - А кад је 24. марта 1998, после злочина над Србима, командир полицијске станице у Рзнићу Миодраг Отовић, са још једним колегом дошао да ухапси Харадинаја, овај је са својима излетео из куће и запуцао на полицајце. Отовић је убијен. Био је то први већи сукоб шиптарских терориста са државом.

Јоаљеви су све видели. И због тога је почео њихов прогон. Рамови отац Бинак Јолај и син Мухарем су отети. Отет је и други Рамов син, али је некако успео да умакне. 

- Тражили су га, као и мене, да нас одведу, али смо се скривали месец дана по шумама, а онда се докопали Берана. Тамо сам се предао вери и као дервиш тражио мир и опроштај за злочинце, бринући о снахи и шесторо деце сина Мухарема. У Глођане никада нисам смео да се вратим - сведочи за Рам Јолај.

Он је још пре 15 година српским медијима у Беранама испричао своју трагичну причу, а онда је стигао и позив из Хага. Један је од ретких сведока који је подсредством видео - линка, пре равно 12 година, изнео конкретне доказе против Рамуша Харадинаја.

Остали сведоци су побијени.

Јолај и данас остаје при свему што је рекао и спреман је, како каже, да сведочење понови. Својим очима је, наглашава, сведочио Харадинајевом злочину:

- Видео сам Отовића како пада. Био сам удаљен предесетак метара. Рамуш је потом побегао.

Рам Јолај никада ништа није сазнао о судбини сина и оца.

Према поузданим подацима, два члана фамилије Јолај су одведена у логор у Пискотама код Ђаковице, где су прошле године, у масовној гробници "Бункер" пронађени посмртни остаци педесетак Срба. Међу њима и петочлане породице Шутаковић из Ђаковице, главе фамилије Недељка, супруге Даре и синова Радомана, Александра и Ђорђа. 

У току су ДНК - анализе осталих посмртних остатака, па није искључено да међу њима буде Бинак и Мухарем Јолај.

У Црној гори подигли споменик националном хероју Албаније! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Вечерње Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА