Најновије

"НИ ЖЕНУ НИ ДЕЦУ НИСУ ПОШТЕДЕЛИ" Бечки дневник о све чешћим нападима на Србе у Хрватској

У Хрватској у последње време све је више физичких напада на припаднике српске мањине и док Загреб говори о појединачним случајевима, они који осуђују ове нападе упозоравају да су они слика скретања хрватског друштва у десно, истиче данас бечки дневник „Пресе“. 

Илустрација (Фото: Твитер/принтскрин)

- Насилни нападачи дошли ноћу и сакрили су лица. Средином прошле недеље око 22 сата, у „Бифе Петко" у селу Уздоље недалеко од Книна упала је десетина маскираних хулигана. Демолирали су локал и тукли шокиране госте флашама, пендрецима и опругама док су гледали утакмицу Црвене Звезде у Берну. Ни жену ни децу нису поштедели - преноси „Пресе“.

Лист преноси и сведочење власника локала Бориста Петка да је напад био организован и дуго планиран те да указао да је пет особа због повреда, било превежено у болницу. „Напали су нас зато што сам Србин и што су гости гледали утакмицу Звезде", цитира лист. 

- Готово четврт века од краја рата у Хрватској поново су све учесталији извештаји о нападима против припадника српске мањине - истиче даље „Пресе“. 

Као даљи пример наводи и случај српског угоситеља у месту Ђеврске код Книна којег су напала три младића прошле недеље зато што није допустио пуштање песама „ушташког барде“ Марка Перковића Томпсона. 

Дневник пише и о нападу на српског повратника у Ријеци, којег је једно лице пребило и називало четником и подсећа да су овог лета објављиване и вести о нападима на конобара српског порекла у Дубровнику и на Хвару, напад на голмана ватерполо тима Црвене Звезде у фебруару који се спасио скоком у хладно море. 

Пресе констатује да тренутно још само 186. 000 људи српског порекла, према попису из 2011. живи у Хрватској и да је њихов удео у становништву је од избијања рата 1991.пао са 12,2 одсто на 4,3 процената.

Представници мањина и критички медији у нападима виде слику националистичког померања друштва у десно и све веће нетолеранције у хрватском друштву, закључује лист.

Прочитајте ОВДЕ  како је градоначелница Супетра испрозивала Колинду.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА