Најновије

ПРЉАВЕ РАДЊЕ ЗАПАДЊАКА: ЕУ ћути о македонској афери јер је и сама одговорна за то! Могеринијева знала за све!

Криминализовани систем премијера Северне Македоније Зорана Заева продукт је одлазеће администрације ЕУ, председника Европске комисије Жан-Клод Јункера и високе представнице за спољну политику и безбедност Федерике Могерини и њиховог приступа Балкану и зато не могу да прихвате свој део одговорности.

Федерика Могерини (Фото: Јутјуб)

Уместо тога, одлучили су се за тишину, открива професор геополитике Ларис Гаисер, који је у листу Верита први пустио снимке афере „рекет“.

Уништавају доказе

- Да ли иједна нормална особа може да поверује да нико у ЕУ није имао појма шта се дешава у Македонији? И да јесте тако, у сваком случају, криви су за то што су неспособни.

Додаје да је македонско тужилаштво имало документе који разоткривају аферу још пре месец дана, али да ништа значајније није учињено по том питању.

- Без мојих чланака у листу Верита истина никада не би изашла на видело и сада је свима јасно да је целу земљу за таоца узела криминална организација која је све учинила да себе заштити или уништи доказе. Да сам ја саветник премијера Заева, и да знам све оно што ја знам, одмах бих га посаветовао да поднесе оставку - рекао је Гаисер македонским медијима о афери у којој је шоумен Боки 13 покушао да изнуди новац од бизнисмена Јордана Камчева. Боки 13 је пријатељ македонског премијера и специјалне тужитељке Катице Јаневе, која је већ у притвору.

Траже послушнике

Извршни директор Центра за међународну јавну политику и политички аналитичар Мишел Зубеница истиче да Могеринијева и Јункер траже пионе којима могу лако да управљају, а такав случај је управо случај премијера Заева.

- ЕУ је на неки начин крива за висок степен политичке корупције у Северној Македонији, с обзиром на то да су Заев и његова странка имали подршку Брисела да дођу на власт. Нажалост, код европских бирократа превладава став да су послушност и кооперативност најцењеније особине код балканских политичара, а не остваривање европских стандарда - истакао је Зубеница.

Предраг Рајић из Центра за друштвену стабилност оцењује да ЕУ Заеву прашта пропусте зато што следи њихове интересе.

- Тренутно су благонаклони према Заеву због НАТО савеза, којем ће Северна Македонија приступити до краја године. После тога ће нагло спласнути подршка ЕУ, чим остваре свој циљ, до тада им праштају ове моменте и не кажњавају их - навео је Рајић.

Подсетимо, Могеринијева је показала пристрасност према приштинским политичарима јер је на предстојећи састанак министара спољних послова земаља чланица ЕУ и земаља кандидата позвала и представнике Приштине. Осим тога, њу су водећи европски аналитичари оптуживали да је „уништила дијалог“ због блиских односа са председником самопроглашене државе Косово Хашимом Тачијем. Сумња у њену способност да координира дијалогом кулминирала је када су се у преговоре укључиле и САД, што многи на Западу тумаче као доказ неспособности ЕУ да реши то питање.

Први је најавио долазак Трампа на власт, а сада тврди да је ово судбина САД! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА