Најновије

ПРЕМИЈЕР СЛОВЕНИЈЕ РАЗОЧАРАО СРБИЈУ И ЗАПАДНИ БАЛКАН: Тренутна клима у ЕУ није наклоњена ширењу! Београд у шоку!

Словеначки премијер Марјан Шарец у уторак је боравио у Београду где је са премијерком Србије Аном Брнабић разговарао о европским интеграцијама земље, политичкој ситуацији и економској сарадњи.

Словеначки премијер Марјан Шарец (Фото: ЈутјубИ

“Клима у Европској унији није наклоњена пријему нових чланица, али Љубљана инсистира да о томе треба разговарати”, рекао је Шарец.

“Нисам претерано оптимистичан, већ сам реалан, али није сигурно ни да ће се таква клима одржати”, наставио је он у обраћању новинарима након разговора са председницом Владе Србије.

Међутим, Љубљана подржава улазак земаља Западног Балкана у Унију, али је свесна и да постоје отворена питања, казао је он.

"Словенија веома добро познаје проблеме региона и разуме их", рекао је Шарец и додао да је више пута истакао да косовске таксе од 100 одсто на робу из Србије не представљау добар пут, због чега их треба укинути.

Говорећи о билатералним односима, Шарец је оценио да између Љубљане и Београда има мало отворених питања и да је Србија добар партнер Словеније.

Председница Владе Србије рекла је да Словенија никада није посебно условљавала Србију када је реч о отварању преговарачких поглавља, а да је увек пружала велику техничку подршку.

Наводећи да Србија и Словенија немају много отворених питања, Ана Брнабић је пренела да је данас са Шарецом разговарала о термину за одржавање пете заједничке седнице влада двеју земаља, као и о предлогу да се организује заједнички привредни форум јер економска сарадња двеју земаља бележи континуирани раст.

Словеначка привреда је, како је казала, међу најзначајнијим економским партнерима Србије и један од највећих инвеститора са више од милијарду евра улагања, док у Србији успешно послује 1.600 словеначких компанија.

"Споразум о запошљавању радника из Србије у Словенији неће изазвати одлив радне снаге"

Данас је ратификован и споразум којим се регулише запошљавање српских радника у Словенији и који ступа на снагу 1. септембра. Међутим, Ана Брнабић каже да не очекује већи одлив радне снаге.

Циљ споразума је материјална и правна сигурност радника, казала је премијерка и нагласила да Србија не може да реши проблем одлива мозгова тако што ће да забрани људима да одлазе, али да је битно да услови буду контролисани и да се уради "све што је могуће да одлив мозгова постане циркулација мозгова".

Са друге стране, Шарец је рекао да Словенија има рекордну запосленст и да им недостаје радна снага.

Он је казао да се проток радника увек дешава посебно у ЕУ и да је због тога боље да те ствари буду регулисане и да људи имају заштиту.

Прочитајте ОВДЕ шта је Рамуш Харадинај поручио Србији.

Извор: Глас Америке

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА