Најновије

ШОК СВЕДОЧЕЊЕ УСТАШКОГ ГЕНЕРАЛА! ПАВЕЛИЋЕВА ЖЕНА ХРВАТЕ ЈЕ ПЉУВАЛА НАЈГОРЕ НА СВЕТУ: Анте све време слушао и није јој се успротивио!

Усташки пуковник Анте Мошков оставио је портрет највећег усташе Анте Павелића и његове супруге Маре где је припадницима Удбе открио многе тајне.

Павелић са Хитлером (Фото: Јутјуб)

Мошков сведочи о речима две жене из Павелићеве и Марине близине чуле из уста “поглавниковице”. Оне су (Дора Вернер и Баленица) из Мариних уста у присуству Павелића чуле најпогрдније изразе на рачун хрватског народа, које је називала ‘ђубре’, ‘стока...’, каже Мошков па наставља.

"У више се наврата Мара овако изражавала. Кад јој се једном Баленица мало супротставила, почела је да пореди Хрвате с Италијанима, истичући и хвалећи ове друга, као најбољи, најплеменитији и најкултурнији народ, говорећи за Хрвате све обрнуто. Том приликом је пред Дором Вернер и Баленицом тврдила да су се њен муж (тад га више није називала Поглавник), а и она сама ‘жртвовали’ за хрватски народ, али да тај народ није заслужио никада ничије жртвовање, да је то назадни, подмукли, издајнички народ који не зна шта је слобода, а да зато слободу није знао ни да цени ни брани, да се Хрвати добро осећају само у ропству.

Павелић је био код ових Мариних речи присутан, али није ни једном речи ни покушао да противречи својој жени, која је, да би поткрепила своје наводе када јој се Баленица супротставила, износила да је она увек тако мислила и говорила, што је Баленица с правом закључивала да је Мара то пре говорила са Павелићем.

Први повод овим разговорима настао је након посете једног америчког официра, наводно капетана, који је у пар наврата долазио и разговарао са Маром, знајући да је тада пред њим највише причала о Италији и Италијанима, тако да је овај упитао да ли је она пореклом Хрватица или Италијанка. Мара му је на то одговорила да је она рођена у Хрватској, али да је најлепше дане провела у Италији, где су њена деца израсла и одрасла, а да “разуме више италијанску душу него ли хрватску”.

И Дора Вернер и Баленица виделе су праву слику, праву нарав и Марину и Павелићеву. Виделе су њихово истоветно мишљење, а и једна од ћерки (не знам тачно која) била је присутна код ових разговора; дошле су до сазнања о правом карактеру Марином и Павелићевом и о мотивима њиховог “поглавниковања”, како се једна од њих две изразила. Тешко је са психолошке стране објаснити ово Марино разоткривање личних мисли јер је она била врло извежбана у скривању и тајности, као и Павелић".

Прочитајте ОВДЕ  шта пише бечки дневник о све чешћим нападима на Србе у Хрватској.

Извор: express. hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА