Најновије

ВУЛИН: Србија и војска су све јачи (ВИДЕО)

Министар одбране Александар Вулин говорећи о својој посети Републици Српској и завршној церемонији 54. Кочићевог збора у Стричићима каже да верује да су сви Срби када год се сретну и где год се сретну “домаћи” и да је РС срећна што Србија јача.

Вулин (Фото: Јутјуб)

- Било је лепо, увек је лепо са нашим народом у Републици Српској. Србија се у Републици Српској искрено воли, искрено поштује, у њу се увек гледа, о њој се размишља. Врло се прати шта Србија мисли, а посебно се осећа понос због тога што је Србија снажнија него што је била. Што је снажнија, јача, што на свом челу има председника Александра Вучића који разуме шта је Република Српска и шта је Србија, и зна колико је важна та веза и зна колико је важно да Србија буде успешна, сигурна и стабилна, јер је онда и Република Српска успешна, сигурна и стабилна – рекао је Вулин за Ново јутро ТВ Пинк.

Поводом његових изјава да Република Српска јесте и да ће бити приоритет Србије, као и да Република Српска нема војску, али да има српски народ, каже да је то СДА нешто писао.

- Сада имају конгрес, па морају да нађу неку тему да се свађају са неким и око нечега. Ја не учествујем у њиховим свађама ни унутрашњем питању БиХ, то остављам политичарима у Босни и Херцеговини и грађанима БиХ-а. Ја сам ту реченицу рекао једно пола године и раније, и не једном је поновио, а они су се сад сетили да им нешто смета, имају конгрес па морају да се баве нечим – казао је Вулин.

Како додаје, након измена Дејтонског споразума Република Српска је остала без своје војске, што је чињеница, а чињеница је и да српски народ у Републици Србији има своју војску и да “смо увек ту да чувамо мир и стабилност на читавом Балкану”.

- Јачање Војске Србије и јачање Србије је гаранција да ће бити мира на Балкану. Кад год је Србија била јака, кад год је била успешна, није било ратова, све је било мирно. Када је Србија била у тешким ситуацијама, када је Србији било лоше, када Србија није могла у политичком, дипломатском, економском смилсу да заштити све Србе, где год они да живе, онда је било ратова и сукоба на Балкану. Србија је све јача и њена војска је све јача, зато ће и мир на Балкану бити све јачи – нагласио је министар одбране Србије и додао да је сигуран да свако коме је до мира то разуме и жели јачање Србије.

Према његовим речима, Србја поштује Босну и Херцеговину и воли Републику Српску.

Лицемерство поруке хрватског министарства говори са колико мржње хрватска политика приступа Србији

Министарство спољних и европских послова Хрватске оценило је као "крајње неприхватљиву" изјаву српског председника Александра Вучића који је поводом напада на Србе у Книну рекао да је разумљиво што се највећи део српског народа пре 30 година побунио против таквог режима, на шта Вулин каже да лицемерство те поруке говори о томе са колико искрене мржње хрватска политика приступа Србији.

- Александар Вучић је рекао истину. Не може се разумети грађански рат на простору Хрватске без сећања на јасеновачки геноцид. Када једном српском народу, који је у глинској цркви спаљиван жив, жене и деца, када на таквом месту одржите митинг ХДЗ-а у усташким униформама, шта очекујете? – упитао је Вулин и додао:

Председник Вучић је рекао истину, болну, тешки истину, али то је истина са којом хрватска политика треба да се суочи, а нема храбрости да се суочи. Са друге стране, они су навикли на полтичаре који су водили Србију пре председника Вучића, којима сте могли да кажете шта год хоћете, а они се увек извине у име Србије. Председник Вучић говори истину онакву каква јесте, и немају ни Хрвати, ни Бошњаци, ни сви други народи на простору Балкана бољег савезника за политику мира од Александра Вучића.
Како додаје, није убеђен да Вучић има искрене саговорнике када је мир у питању у другим народима.

Не треба придавати велики значај најави бојкота избора

Вулин је да изјавио да не треба придавати велики значај најављеном бојкоту парламентарних избора дела опозиције, јер свако одлучује о својим политичким потезима, али коначни суд дају грађани на изборима. 

Министар одбране је нагласио да идеја о бојкоту није нова, да је Демократска странка деведесетих година бојкотовала изборе и да је након тога њихов председник Зоран Ђинђић рекао да им више неће "пасти на памет" да тако нешто понове. 

- Свако има право да одлучује о својим политичким потезима. Што се мене тиче могу да бојкотују, не видим никакав проблем у томе. Не бих ја томе придавао превелики значај. Ако нећете да се проверите пред бирачима, ви се проверавајте унутар својих политичких организација, то је ваше право - рекао је Вулин. 

Како каже, грађани Србије на изборима кажу шта мисле о сваком политичару и тај суд се не може избећи. 

- Ми смо спремни, имамо са чим да изађемо на изборе. Они који немају нека сами одлучују, можда је и боље за њих да не излазе за изборе и сачувају самопоштовање - навео је он. 

Вулин је оценио да је јавни живот у Србији постао загађен мржњом, а да су увреде према породици председника Србије Александра Вучића постале део вокабулара који је допуштен. Каже да Вучић сматра да то треба издржати и додаје да он са тим није сагласан и да је држава дужна да заштити председника и његову породицу.

Србија данас има ескадрилу мигова захваљујући споразуми са Русијом и раду председника Вучића

Коментаришући посету Москви и сусрет са руским колегом Сергејом Шојгуом Вулин каже да је то био састанак људи који доживљавају један другог као другове, али и људи који спроводе одлуке својих врховних команданата у војно-техничком споразуму.

- Споразум председника Вучића и председника Путина се развија у складу са плановима, у складу са договором. Србија је значајно унапредила своју борбену готовост захваљујући том споразуму. У време када је председник Вучић био министар одбране било је дана када нисмо имали ни један једини авион способан да полети. Данас имамо ескадрилу мигова, е то је захваљујући том споразуму и захваљујући раду председника Вучића – истакао је Вулин.

"Педро коалиција" жели да распарча Црну Гору и створи "Велику Албанију". Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Пинк

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА