Најновије

"Америка неће трпети шамаре које је делио Харадинај"

Приштина не да тела Срба страдалих у зони одговорности Рамуша Харадинаја. Председник скупштинског одбора за КиМ Милован Дрецун рекао је за РТС да Албанци нису спремни да учествују у процесу да се открије ко су извршиоци најтежих злочина, већ желе да отежају истрагу, да сакрију доказе и да онемогуће да се дође до истине. Америка је ушла у процес нормализације односа Београда и Приштине са амбицијом да га доведе до краја и неће трпети бочне ударце или шамаре какве им је делио Харадинај, истиче Дрецун.

Харадинај (Фото: Јутјуб)

Тзв. косовске власти одбијају да у Приштини предају посмртне остатке седам чланова породица Шутаковић и Петровић киднапованих и убијених 1999. године у Ђаковици. Пристају да их породицама предају на административном прелазу са Црном Гором. 

Гостујући у Јутарњем програму РТС-а, Милован Дрецун је рекао да је веома осетљива фаза у којој се налази процес утврђивања одговорности за злочине које је починила терористичка ОВК.

Истиче да Албанци нису спремни да учествују у том процесу у позитивном правцу, да се открије ко су извршиоци најтежих злочина и да они буду процесуирани и снкционисани, већ желе да отежају истрагу, коју спроводи Специјализовано тужилаштво, да сакрију доказе и да онемогуће да се дође до истине и да се подигну ваљане и утемељене оптужнице.

Према његовим речима, ово је један од покушаја да се сакрије злочин који је откривен након суђења Рамушу Харадинају у Хагу, за то није суђен и то га тешко терете јер је у његовој зони одговорности.

"Када неког насилно одведете од куће, целу петочлану породицу, онда то мора да се види, ко је то урадио, ко их је држао у илегалном притвору и ко је изршио сурову егзекуцију", рекао је Дрецун.

Не види код Албанаца спремност да помогну у процесу утврђивања одговорности за ОВК, а већинско расположење код Албанаца на КиМ - је неспремност да се суоче са злочинима које је починила ОВК и то умногоме отежава утврђивање истине и процесуирање одговорних.

"Најбруталније ометање правде" 

Према његовим речима, правда се онемогућава, а она се остварује у више етапа - ово је почетна етапа када требате да откријете злочин, идентификујете жртве, да видите околности под којима су убијене, да се онда натави са истраживањем да би се дошло до доказа који ће потврдити злочин. 

"То јесте најбрутлније ометање правде. Нажалост, то се дешава све време систематски, Албанци годинама и деценијама све нас онемогућавају да дођемо до истине, као и албанске породице које су биле жртве недела припадника ОВК, посебно Харадинаја", истиче Дрецун.

На подручју Ђаковице је највише страдало Срба, али су убијани и Албанци од стране Харадинаја и његове ОВК, подсећа Дрецун.

"Као радна група смо у више наврата показували докумената где се види списак Абанаца који су ликвидирани од стране ОВК на подручју Дукађина, зоне Харадинаја, и изгледа да желе да сакрију и злочине над самим Албанцима и те албанске породице то знају и спремне су да сведоче", истиче он.

Треба им заштити идентитет јер зна се како су неки сведоци завршили, када је Харадинај осуђен у Међународном суду за бившу Југославију, рекао је председник Одбора за КиМ.

"Албанци ће морати да коригују своје понашање" 

Говорећи о ванредним изборима на КиМ, 6. октобра, Дрецун каже да су после састанка председника Вучића са Помепеом ствари много јасније и Пацолијева изјава резултат је њиховог сазнања да неће имати еластичан став Вашингтона који им је дозвољавао да манипулишу и да се крећу у оквиру те еластичности америчког става, већ ће морати, након избора, да све те препреке за наставак дијалога склоне, а кључна препрека су таксе.

"Америка је сада ушла у процес нормализације односа који је у застоју са амбицијом да га доведе до краја и неће трпети бочне ударце или шамаре какве им је делио Харадинај", каже председник Одбора за КиМ. 

"После америчког покушаја да руководи процесном наставка разговора Београда и Приштине, мада не у формалном смислу, Албанци ће мрати да коригују своје понашање", закључио је Дрецун.

Пацоли ударио на Харадинаја. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА