Најновије

ЈЕЗИВ ПРИЗОР! ЕВО КАКО ДАНАС ИЗГЛЕДА КАРАУЛА КОШАРЕ: 108 српских војника је ту погинуло 1999! Шиптари планирју да је сруше! (ВИДЕО)

Битка на Кошарама коју они који су је преживају и "паклом Кошара", била је битка између припадника Војске Југославије и припадника Ослободилачке војске Косова, подржаване од стране регуларне Војске Републике Албаније и НАТО авијације. Битка се водила око граничног прелаза Раша Кошарес на граници СР Југославије и Републике Албаније између 9. априла и 10. јуна 1999, током НАТО бомбардовања СРЈ.

Касарна Кошаре (Фото: Јутјуб)

Циљ напада са албанске стране (операција Стрела) била је остваривање копнене инвазије на Косово и Метохију и пресецање комуникације између јединица ВЈ у Ђаковици и Призрену. Такође, још један циљ је био и заузимање ширег подручја Метохије.

Свест да уколико падне линија фронта на Кошарама, крећу много озбиљнији сукоби са ОВК и НАТО, са неизвесним крајем, држала је морал војника на високом нивоу, све до кобне ноћи између 9. и 10. априла те 1999. године.

Војска Југославије је често ишла у нападе по леденој киши, мразу, магли и снегу дубине један метар и бранила сваки положај до последњег тренутка - што је додатно утицало на пад морала код непријатеља.

Припадници ОВК успели су да заузму караулу Кошаре због артиљеријске подршке Војске Албаније, подршке НАТО авијације и малог броја војника ВЈ на томе подручју који су морали да се повуку, али су потпуно поражени у њиховом плану копнене инвазије на том правцу упркос подршци коју су имали.

Сада је на Јутјубу објављен видео снимљен из птичје перспективе, а на њему се види караула Кошаре. Видео је снимљен од стране терориста, а на њему се тачно види географски положај самог војног положаја, као и некадашњу велелепну караулу која је сада у рушевинама, обрасла травом и крошње.

Камера је забележила пустош који је остао после њиховог напада, и повлачења Војске Југославије.

Иначе, током гледања видео снимка тон вам није потребан. Наратор све време прича на албанском, па сигурно нећете ништа разумети.

Подсетимо, на друштвеним мрежама пре неколико дана се појавила информација поткрепљена фотографијама да Албанци руше чувену караулу Кошаре и по свој прилици граде нешто друго. Највероватније из тежње да униште симбол свог великог пораза, албанске власти су се бациле у грађевинске подухвате.

На фотографијама усликаним пре неколико дана се види место највеће битке у модерној српској историји које подсећа на градилиште, а још увек није познато шта Албанци планирају да граде.

Два папира о одбрани и безбедности иду пред Скупштину! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА