Најновије

ЏИХАДИСТИ ОПЕТ НАПАДАЈУ, УЗНЕМИРУЈУЋЕ УПОЗОРЕЊЕ УН: Следи нови талас терористичких напада и то до краја године!

Уједињене нације су на основу извештаја својих експерата упозориле да је нови талас терористичких напада могућ пре краја године, преноси Гардијан.

Џихадисти (Фото: Јутјуб)

Како се наводи у извештају, Исламска држава и даље располаже знатним материјалним средствима, а процес дерадикализације није дао оцекиване резултате.
Експерти Савета безбедности УН у извештају оцењују да је зато забрињавајућа слика глобалног исламистичког екстремизма који и даље представља значајну претњу.

Аутори извештаја указују на забринутост због око 30.000 странаца који су отишли да се боре за "калифат", односно Исламску државу, и могли би бити још увек живи.

"Неки од њих могли би да се прикључе Ал Каиди или другим терористичким групама које могу настати. Неки од њих постаће лидери или они који радикализују друге борце", наводи се у извештају.

Извештај је базиран на информацијама које су прибавиле обавештајне агенције земаља чланица УН.

Истиче се да иако у географском смислу калифат ИС више не постоји, земље чланице УН слажу се у томе да још увек постоје потенцијални фактори који су довели до стварања ИД, што значи да је мало вероватно да ће опасност од Ал Каиде или сличних група бити смањена.

Прочитајте ОВДЕ зашто је прекршено примирје у Хами.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА