Најновије

АТЛАНТСКИ САВЕТ: Руске обавештајне агенције су изнад свега прилагодљиве и сналажљиве! Лекције које смо научили у Црној Гори су поучне!

Србија и Црна Гора треба да буду природни партнери и савезници изјавио је потпредседник Атлантског савета САД Дејмон Вилсон.

Црна Гора (Фото: Јутјуб)

То захтева узајамно поштовање, добру вољу и прихватање суверенитета обеју држава.

Вилсон тврди да само Русија има интереса да омета процес помирења и сарадње у региону. Према његовим речима, нормализација улоге Србије у региону, укључујући и споразум Београда и Приштине, допринеће уклањају баријера и бољим односима у целом региону.

Лекције које смо, како каже, научили у Црној Гори су од велике помоћи и врло су поучне, али једини начин да се осигура стабилност је кроз даљу сарадњу и опрез међу савезницима.

Вилсон истиче да Вашингтон има јак интерес да ЕУ настави проширење у југоисточној Европи.

Западни Балкан је недовршен посао у Европи и на крају будућност целог региона је у целовитој и слободној Европи.

Очигледно ће предстојећа одлука о Албанији и Северној Македонији утрти пут за наредних неколико деценија. С обзиром на храбре кораке лидера у Скопљу, посебно да се дође до трајног споразума са суседима у Атини, било би штета да се европски лидери повуку у овом тренутку.

"После свега, отварање приступних преговора је позив да се више ради и спроводи више реформи, а не мање. Сједињене Државе имају јак интерес да ЕУ настави проширење у југоисточној Европи”, рекао је Вилсон, пренео је портал РТЦГ.

Упитан да ли ће бити новог покушаја Русије да дестабилизује регион, Вилсон је одговорио да је готово сигурно, али није вероватно да се одигра на потпуно исти начин.

“Руске обавештајне агенције су изнад свега прилагодљиве и сналажљиве. Лекције које смо научили у Црној Гори су од велике помоћи и врло су поучне, али једини начин да се осигура стабилност је кроз даљу сарадњу и опрез међу савезницима. Изградња отпорних демократија и јачање институција и јавне свести је прави начин како ћемо се бранити у комбинацији са чланством Црне Горе у НАТО савезу и на крају у Европској унији”, сматра Вилсон.

Прочитајте ОВДЕ  шта је то Лазански ново открио а тиче се Балкана.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА