Најновије

ДВЕРИ: Бојкот - јер не желимо да будемо кловнови у Вучићевом циркусу (ВИДЕО)

"Двери не желе да буду кловнови у Вучићевом циркусу. Ја мислим да ће то људи препознати и подржати одлуку о бојкоту, ја поручујем да морамо остати чврсти у жељи за бојкот и да будемо чврста опозиција и у бојкоту", рекао је посланик Двери Иван Костић.

Двери не желе да буду кловнови у Вучићевом циркусу (Фото: Јутјуб)

Бивши посланици Европског парламента Едуард Кукан и Кнут Флекенштајн, имали су у Скупштини Србије појединачне састанке са посланичким групама власти и опозиције.

Иван Костић каже да је атмосфера на састанку била нормална и да су изнели ставове о којима, како је рекао, говоре већ три и по године.

"Видели смо да у парламенту од старта ствари не иду како треба, ниподаштавају се посланици, дошли смо до бојкота парламента, начин на који Маја Гојковић води седнице није у демократском тону, посланици опозиције немају право да изнесу ставове, плаћали смо казне. Они су добро упознати јер у извештају ЕК стоји да парламент не функционише како треба", навео је Костић.

Он је поручио да Двери у оваквим условима неће на изборе, јер су се, каже, обавезали Споразумом са народом да ако се не испуне услови у сфери медија, нема могућности да се излази на "лажне изборе".

На питање како су реаговали представници ЕУ, Костић је рекао:

"Они су питали зашто бојкот, ја сам рекао да нема услова за демократске изборе, навео сам пример из Македоније 2016. када је формирарана техничка влада која је трајала 100 дана и онда су расписани изпори. То је био и предлог Двери да се формира техничка влада и да се створе услови за нормалне изборе. Они су то саслушали, видећемо шта ће одлучити. Рекли су да не желе да дају изјаве за јавност и да ће после неког времена донети закључак", каже Костић.

Посланица Демократске странке Гордана Чомић каже да треба успоставити дијалог као разговор с људима и да у њему треба да учествују сви добровољно, што је, како је истакла, и смисао ЕУ која је настала на дијалогу.

"ЕУ каже ево ми смо ту ако не умете сами да седнете, да омогућимо да се око стола ипак седне и да људи разговартају. Бојкот је средство, не циљ. Ако је бојкот циљ зашто онда не кажемо хајде да бојкотујемо председничке изборе 2022. Ствар је у томе да сте исцрпели сва средства у крхком систему какав је наш да би дијалога било. А ствари су отишле горе и горе. Имате атмосферу у друштву да људи неће да их праве на будале. Све ћу да урадим, али у једном тренутку то је обесмишљено, да власт подноси бесмислене амандмане, да нема расправе о буџету. Европарламентарци немају разумевања за одлуку о бојкоту јер у њиховм друштвима тога нема. Став ДС је да бојкот није циљ већ средство", рекла је она.

Одлуку о бојкоту, ДС ће донети у оквиру дијалога унутар странке, навела је Чомић.

Костић верује да ће грађани препознато доследност одлуке о бојкоту и верује да ће такав став бити у целом Савезу за Србију. Каже и да морају да се жртвују неке привилегије да би се променила "накарадна политика СНС".

"Шта добијамо ако уђемо с 10, 20, 50 посланика и да трпимо тортуре Ристичевића, Атлагића. Двери не желе да буду кловнови у Вучићевом циркусу. Ја мислим да ће то људи препознати и подржати. Поручујем да морамо остати чврсти у жељи за бојкот и да будемо чврста опозиција у бојкоту", рекао је посланик Двери.

На пиртање да ли власт може да придобије неке представнике опозиције, Чомић каже да не може нико да вас придобије ако знате за шта се борите.

"Хоћемо владавину права, фер и демократске изборе, слободне медије, када је био ДС, у медијима уредници пусте вест па онда питају јесу звали, сада се не пусте вест - већ се пита хоће звати? Власт да се остави пропаганде, прогона Н1", каже Чомић.

Председник одбора Европског парламента за спољне послове Дејвид Мекалистер у Београду је поручио да бојкот избора и парламента не доприноси јачању демократских институција. Костић каже да му је изненађење да се озбиљан функционер ставља на Вучићеву страну.

"Мекалистер је на његовој страни јер Вучић треба да обави један део посла који им је обећао кад је дошао на власт. Представници ЕУ толико често долазе да утичу на опозицију да се не бојкотује, Палмер је био и причао исту причу. Ми сматрамо да Вучић и представници ЕУ раде на пројекту да се опозиција увуче у врзино коло и да легитимизује одлуке које Вучић треба да донесе, ми не желимо да будемо део тога. Протеклих 20 година ЕУ има велики утицај на политичко одлучивање у Србији. Ми желимо да изнесемо став и немамо проблем да разговарамо с представницима САД, Русије ЕУ, изнели смо свој став који је и став СЗС, нема потребе сада након свега што власт није урадила да им дамо нешто и да будемо део Вучићевог маркетинга", каже Костић.

Чомић, међутим, не дели став да је Мекалистер на страни Вучића.

"Тврдња такве врсте значи да не познајемо правила како ради ЕП и не познајемо биографију Мекалистера. Не можемо да износимо оцене о људима да нам се не допадају, ако нам се њихове изјаве не допадају. Ја бих волела да видим представнике људи у Србији који сами од себе уђу у неку собу, не подносе се и крену да разговарају о будућности Србије. Пошто то не умемо, онда имамо Мекалистера, Кукана и Флекенштајна", рекла је она.

Макрон окупио 200 амбасадора, открио им нови план за улазак Француске на Балкан! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА