Најновије

ШАМАРЧИНА ЗА РУСКЕ НЕПРИЈАТЕЉЕ: Трамп стопирао милионе за наоружавање пропале државе, остају беспомоћни? (ВИДЕО)

Трампова администрација лагано повлачи 250 милиона долара војне помоћи за Украјину и то љути оне конгресмене који сматрају да Русију на тај начин и даље треба држати на дистанци.

Трамп (Фото: flickr. com)

Председник Доналд Трамп затражио је од Тима за националну безбедност да претресу Иницијативу за украјинску безбедност и провере да ли се средства троше у складу са интересима Сједињених Америчких Држава, наводи лист, позивајући се на изворе у америчкој администрацији. 

Информација о повлачењу долази у време када је председник Трамп иницирао да се Русија врати међу најразвијеније економије света, пред редован годишњи самит земаља Г-7 прошле седмице у Француској. 

Преиспитивање се такође актуелизује у време када Америка преиспитује где да настави, а где да прекине улагати милијарде долара широм света. Улагање у Украјину дуги низ година се сматра лакмус-папиром преко кога се анализира какав је однос снага Русије и Америке на терену, пише Политико.

Министар одбране, Марк Еспер и саветник за националну безбедност, Џон Болтон налазе се међу званичницима који се залажу за проверу сврсисходности улагања у Украјинску безбедност.

Објашњење није наишло на леп пријем на Капитол Хилу где су се конгресмени залагали за повећање војне помоћи Украјини и објашњавали то наставком одвраћања Русије од истока Европе.

-Постоји, ако ништа друго, привремени учинак - каже Том Малиновски, демократа из Њу Џерсија у Комитету дома за вањска питања - Већи је проблем то што Трамп поново изгледа као да помаже Русима.

Средства намењена Украјини не могу се трошити у поступку ревизије, а доступна су до краја септембра. Рачун је креиран 2015. године и изворно је био намењен Украјини у борби против, како су навели, сепаратизма на Криму, а средства су одобрена годину дана након руске анексије.

- Свесни смо да Служба за управу и буџет држи средства намењена Иницијативи за Украјинску безбедност - каже Еван Холендер, портпарол Америчког комитета за финансијска издвајања - али смо озбиљно забринути због замрзавања тако значајног фонда и тражимо хитно објашњење због чега је то тако.

Амерички комитет за оружане снаге "свестан је орграничења, али жели додатна објашњења око тога на шта се то конкретно односи и на шта се примењује" - каже помоћник, а наводи лист.

Залагање Одбора Трампове администрације за замрзавање или смањење помоћи иностранству, коју у Белој Кући схватају као расипништво, довело је до партијске поларизације, при чему законодавци (Конгрес) упозоравају на погоршање односа са Белом кућом када је реч о употреби одобрених средстава.

Администрација је била бесна када је Бела кућа повукла план прошле седмице, што је значило рез од око 4 милијарде долара за 10 регија широм света, укључујући и међународне мировне операције, финансирање контроле над наркотичким средствима и глобалним здрављем.

Сличан план реза администрација је подржала прошле године. Трамп је такође одустао од помоћи Централној Америци настојећи да та средства буду усмерена на приорите у контроли имиграције.

Продемократски Си Ен Ен објављује вест италијанског портала наводећи како ће одлуке о најави ускраћивања помоћи Украјинцима, америчког председника Трампа, додатно приближити руском председнику Владимиру Путину.

Наводна блискост републиканца Доналда Трампа била је окосница у кампањи за председничке изборе када му је конкурент била Хилари Клинтон из Демократске странке. 

Иначе, чланак је објављен на дан посете Џона Болтона, саветника америчког председника Украјини када је договорена даља сарадња са администрацијом председника Трампа.

Џон Болтон је најавио могућност скорог сусрета председника Украјине Владимира Зелинског и америчког председника Доналда Трампа у Пољској.

Џихадисти натерани на повлачење, пада још једно терористичко упориште! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Политико

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА