Најновије

ДАЧИЋУ ПУКАО ФИЛМ: Питам ја Пацолија хоће ли да престане да лобира за независност, а он ћути! Е, па онда нећемо ни ми са отпризнавањем! (ВИДЕО)

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић оценио је данас да је позивом представника Приштине на састанак у Хелсинкију направљен лош преседан, истичући да су земље које нису признале Косово, али и оне које јесу, изразиле незадовољство јер нису биле обавештене о њиховом доласку.

Дачић је за РТС истакао да је ово први пут да је измењен формат тог састанка, али је нагласио да је са аспекта Београда прихватљиво да учествује разним скуповима, ако се испоштује принцип обележавања само имена људи, без државних обележја, такозвани "гимних формат".

"Није било повода да Србија не учествује на састанку", рекао је Дачић.

Он је истакао да је Шпанија протестовала због промене формата, односно чињенице да на састанак министара спољних послова ЕУ и земаља кандидата нису позване само кандидати, него и партнери.

"Није само Шпанија изразила протест, све земље које нису признале Косово су изразиле незадовољство, али и земље које јесу признале Косово су изразиле незадовољство јер их (шефица европске дипломатије Федерика) Могерини уопште о томе није обавестила", рекао је шфе српске дипломатије.

Он је упитао шта ће се десити кад наследник Могерини, Жозеп Борел, не буде позвао БиХ и Косово на састанак.

"Они ће да се љуте што нису позвани? То је лош преседан који је направљен, а нарочито јер за то није било разлога пошто није било позитивних помака у региону, нарочитио од стране Приштине. Напротив, она је имала све те акте који нарушавали регионалну сарадњу", рекао је Дачић.

Каже да је на састанку подсетио да је он потписао Бриселски споразум 2012. године. "Ви сте гарантовали, тако сам им се обратио, да ће то бити реализовано. Данас то више нико не спомиње", нагласио је Дачић.

Говорећи о захтевима да Србија не треба да ради на повлачењу признања Косова, Дачић је рекао да је у Хелсинију упитао да ли друга страна хоће да престане са лобирањем за признање Косова.

"Питам Пацолија, хоће ли да престане да лобира за независност. Он ћути. Онда нећемо ни ми", поручио је Дачић. 

Шеф српске дипломатије рекао је да Приштина жели да се кандидује за Савет Европе и да њихова представница у Стразбуру жели да прави изложбу са одећом коју су жене носиле кад су биле силоване. "Такве моридне ствари ми треба да поздрављамо и аплаудирамо?", казао је Дачић.

Сергеј написао отворено писмо Александру Вучићу! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА