Најновије

АЛАРМАНТНО УПОЗОРЕЊЕ ЗА РОДИТЕЉЕ: "На педофилским сајтовима су фотографије деце из Србије, чак и адреса!" Ево шта треба да урадите!

Игор Јурић је објаснио због чега родитељи сами не треба да проверавају јесу ли фотографије њихових малишана завршиле у погрешним рукама, као и да свест младих треба подићи на виши ниво како би схватили у какву опасност доводе себе, породицу и друштво када лажирају нестанак.

Oснивач фондације "Тијана Јурић" Игор Јурић (Фото: јутјуб)

Уколико посетите неки од многобројних педофилских сајтова, видећете безброј фотографија деце из Србије, упозорио је Игор Јурић, оснивач фондације "Тијана Јурић".

Иницијатор Измена и допуна кривичног законика и човек који управља страницом "Нестали - Србија", навео је опасности којима родитеље нехотице излажу своје малишане тако што њихове фотографије и податке остављају на мрежама.

- Уколико посетите неки од многобројних педофилских сајтова, видећете безброј фотографија деце из Србије. Често са именом, презименом и местом боравка (податке оставили родитељи на мрежама). “Качећи” слике наге деце на друштвене мреже , осим што их доводите у директну опасност, знајте, неко тргује фотографијама и самозадовољава се испред њих - навео је он на свом профилу, а ретко који родитељ је на ово могао да остане равнодушан.

Док је најбоља превентива "не качити" слике деце на интернет, на питање шта да раде родитељи који су већ увелико објављивали фотографије својих најмилијих, за портал Телеграф.рс Јурић одговара да је штета већ направљена. 

- Оно што родитељи могу да ураде јесте да такве фотографије своје деце скину са друштвених мрежа, како оне не би доспеле на неки други сајт и тиме се наставило њихово даље ширење. Свакако је препорука да родитељи воде рачуна какве фотографије постављају на друштвене мреже - објаснио је он.

Родитељи не би требало да сами проверавају да ли су такве фотографије у међувремену доспеле у погрешне руке.

- Фондација "Тијана Јурић" је већ контактирала велики број родитеља за које је успела да сазна да су им деца на таквим сајтовима. Да би се могле претраживати фотографије на таквим сајтовима мора се ићи преко дарк нета, а сам начин прегледавања таквих материјала често је кривично дело. Због тога не могу препоручим родитељима да сами то раде, јер тако могу доћи у сукоб са законом - објашњава.

Људи који краду фотографије наше деце и уз њих прилажу и податке попут година, адресе и слично. Некада могу бити и наши ближњи.

- То су често наше комшије за које можемо рећи да су добронамерни људи. Нажалост и акција "Амаргедон" МУП-а Србије је показала да су ухапшени често врло угледни чланови нашег друштва. Интернет омогућава врло добро скривање и, нажалост, то може бити сваки одрасли грађанин ове земље - објашњава он.

Фондацију "Тијана Јурић" недавно су контактирале колеге из Румуније, земље коју задњих 10-ак дана потреса убиство Александре Мећесане (15), девојчице коју је напаствовао, а потом и убио Георги Динка (65), за кога је утврђено да је на сличан начин у априлу године усмртио још једну девојку Луизу-Михаелу Меленцу (18).

Полиција је оптужена да није правовремено реаговала на Александрине телефонске позиве да је киднапована. Они су имали проблема да лоцирају девојку, јер су користили погрешну технологију и тражили непотребне налоге за претрес, када су пронашли кућу мушкарца који ју је киднаповао. Када су коначно ушли, за девојчицу је било касно.

Трагедија је навела грађане Румуније да преиспитају своје прописе, смене део владе, а широм земље одржани су протести. Игор Јурић је недавно дао изјаву за румунску националну телевизију.

- Фондација је већ у контакту са неколико организација цивилног друштва из Румуније који су затражили помоћ и савет везан за измену одређених законских одредби у њиховој земљи. Последњи случај страдања девојчице је директно везан за оно што ради наша Фондација, а то је брза потрага за децом и борба против педофилије. Укључићемо се у подршку и помоћ при изради законских одредби те земље - открио је Јурић.

Од почетка године нестанци тинејџера много пута су потресли Србију. Неке потраге су окончане успешно, неке трагично, а с времена на време испоставило се да су деца сама лажирала своје нестанке. Можда и несвесно, нека деца су озбиљној појави какви су отмица и педофилија дала једну нову, проблематичну страну.

- Недавно сам разговарао са министром Небојшом Стефановићем управо на ову тему. Желимо да подигнемо свест наших најмлађих суграђана како би они схватили у како велику опасност доводе себе, своју породицу и целокупно друштво тиме што лажирају свој нестанак. Међутим, морамо схватити једно: јако ретко ће било које дете отићи из свог места боравишта, ако има нормалне услове за живот. Искуства су показала да се највећи број лажно пријављених нестанака десио због лошег стања и лоших односа у породици, али и проблема у хранитељским породицама. Без обзира на то, док свест најмлађих не подигнемо на виши ниво, наша је обавеза да свако дете пронађемо и вратимо кући, а касније нека надлежни органи (Центар за социјални рад) испитају зашто је дете побегло и, ако је потребно, одреде санкције породици. Свако дете које није у свом дому је на неки начин у опасности, што захтева брзу реакцију, без обзира на наше сумње - закључује он.

Како су Милошевићев човек и Радован Караџић дали зелено светло Хрватима, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Телеграф

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА