Најновије

ДРЕЦУН ШОКИРАО СРБИЈУ: Прикупљени нови докази против Рамуша Харадинаја!

Радна група Одбора за Косово и Метохију прикупила је нове доказе који Рамуша Харадинаја могу да одведу на оптуженичку клупу, рекао је за РТС председник Одбора за КиМ Милован Дрецун. Истакао је и да су идентификовали скоро 160 илегалних затвора терористичке ОВК.

Милован Дрецун (Фото: Јутјуб)

Милован Дрецун је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да Радна група коју је формирао Одбор за КиМ чини све како би прикупила што је могуће више доказа да обезбеди документацију и евентуално сведоке који би потврдили злочине које је починио Рамуш Харадинај.

"У том смислу мислим да смо на добром путу, да има довољно доказа, али на Специјализованом тужилаштву је да одлучи какав је квалитет тих доказа и да онда одлучи да ли ће подићи оптужницу", навео је Дрецун.

Према његовим речима, Радна група је урадила огроман посао.

Додаје да материјали које евентуално могу да се користе у кривичном поступку, укључујући и Харадинаја, могу да се поделе у три категорије.

"То су изјаве по ЗКП жртава и сведока почињених злочина ОВК, наредбе, правилници и упутства, ратни дневници, шифрарници које су потписивали команданти зона и локалних штабова, признанице, реверси, мапе, фотографије, аудио-записи и активности ОВК. Злочини су разврстани према оперативним зонама, територијама, општинама и кривичним делима", истакао је Дрецун. 

Документација је, наводи, на сигурном.

"Остварили смо сарадњу са Специјализованим тужилаштвом и радимо постепено. Дакле, желимо да видимо које ће предмете они процесуирати, па им онда дајемо документацију. Ми смо направили табеле за све почињене злочине. Идентификовали смо злочине, извршиоце, потенцијалне сведоке", навео је Дрецун.

Према његовим речима, тимови Хашког трибунала између 1999. и 2000. године ексхумирали су укупно 4.019 посмртних остатака, од којих је само 50 одсто идентификовано, а од идентификованих је само једна особа је српске националности.

"Неидентификована тела су поново закопавана на локацијама које су до данас делимично непознате. Након завршених активности Хашког трибунала, утврђено је да постоји најмање 1.150 тела са 80 локација којима се губи сваки траг. Зашто им се губи сваки траг? Да нису можда српске жртве у питању", упитао је Дрецун.

Илегални затвори ОВК 

Каже да оно што је интересантно код Харадинаја и због чега мора да сноси одговорност јесу илегални затвори терористичке ОВК.

"Ми смо направили комплетан пресек и идентификовали све те затворе по зонама. Зона Лаб – десет логора, зона Шаља 13 логора, зона Дреница Хашим Тачи 16 логора, зона Паштрик 37, зона Дукађини, у којој је Рамуш Харадинај директно одговоран за те затворе – 33 затвора, 237 докумената. Укупно скоро 160 затвора", нагласио је Дрецун.

Додаје да када се погледа списак затвора и команданте зона који су идентификовани, онда лако може да се дође до оних који могу да се нађу на оптужницама.

"Оно што је посебно интересантно за Харадинаја је село Јуник, илегални затвор. Онај ко је формирао затвор је Рамуш Харадинај, Даут Харадинај, Идриз Баљај звани Тогер. Ауто-мото друштво 'Старт' Ђаковица, опет Харадинај. Код тог логора имамо сведочење покојног Вукашина Шћекића, кога су на превару довели у тај илегални затвор, на леђима су му ножем утискивали УЧК. Он је дао изјаве свим надлежним органима. Шћекић је успео да побегне из тог илегалног затвора", казао је Дрецун.

"Главни егзекутор води до Харадинаја" 

Харадинај, каже, може да одговара по командној одговорности.

"Харадинај има и директну одговорност за тај затвор. Ми смо идентификовали четири илегална затвора на подручју Ђаковице: Ауто-мото друштво 'Старт', фабрика дувана 'Вирџинија', Пискоте, и хотел 'Паштрик'. Главни егзекутор свега тога био је Идриз Баљај. Он је био под директном командом Харадинаја. Био је командант јединице Црни орлови. Директно води до Рамуша Харадинаја. Осудити њега, а не осудити Харадинаја, просто је несхватљиво", навео је Дрецун.

Рамуш Харадинај, поред тих бригада које је имао, има је и специјалне јединице војне полиције, Црне орлове и специјалну јединицу муџахедина која је била у Смоници.

"Те специјалне јединице имају групе за отмице, испитивање, тортуру и ликвидацију. С обзиром на то да се овај процес налази у веома осетљивој фази где је посебно проблематично сачувати сведоке, не могу много детаља да износим. Имамо изјаву припадника ОВК о нападу на српско селу, при чему су ранили једног Србина, полили га бензином и живог га запалили. Изгледа да је у околини сваког од четири илегална затвора била масовна гробница, где су убијени Срби, Албанци и Роми", истакао је Дрецун.

Дрецун је навео изјаву једног Албанца да је један Србин био у затвору ауто-школе "Старт", а да је онда пребачен у "Вирџинију" одакле му се губи сваки траг.

"Нешто касније сам сазнао да су убијени, а да су им тела бачена на депонију", стоји у изјави тог Албанца.

Има, наводи, много изјава и сведока.

"Радимо постепено, имамо базу података, направили смо правни оквир и део по део документације ћемо предати Специјализованом тужилаштву, зависи од предмета који ће они формирати", закључио је Дрецун.

Ускоро примопредаја тела из масовне гробнице! Више о томе ОВДЕ.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА