Најновије

Ево због чега је важно да Косово призна мање од 97 земаља, тај број се сада не чини тако далеким

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да је списак Приштине које су признале независност Косова "потпуно разбијен" и додао да је циљ Србије да тај број падне испод 97 земаља, што је мање од половине чланица УН.

Ивица Дачић у УН (Фото: Министарство спољњих послова)

Одлуке неколико земаља да повуку одлуку о признању независности Косова, подигле су буру у јавности, а иако Приштина ово негира, званични Београд у рукама има доказе, званичне ноте. Од 117 земаља за које Приштина тврди да су признале косовску независност, Нигерија, Уганда и Мали то никада нису урадиле док је 14 земаља повукло одлуку о признању.

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да је списак Приштине које су признале независност Косова "потпуно разбијен" и додао да је циљ Србије да тај број падне испод 97 земаља, што је мање од половине чланица УН.

Због чега је тачно важна та бројка и зашто би то представљало велику дипломатску победу Србије?

Министар спољних послова навео је да од 117 земаља за које Приштина тврди да су признале косовску независност, Нигерија, Уганда и Мали то никада нису урадиле док је 14 земаља повукло одлуку о признању.

- На њиховој листи су и земље које званично кажу да су замрзнуле одлуку о признању, попут Египта и Перуа. Тај списак Приштине од 117 земаља је потпуно разбијен, нама је циљ да тај број падне испод 97 што је мање од половине чланица УН јер нам је битно да код гласања у медјународним организацијама имају перспективу да не могу да продју - казао је Дачић.

По његовим речима, Приштина стално провоцира покушајима да постане члан медјународних организација попут Интерпола, Унеска или Светске царинске организације.

- Ми успевамо то да спречимо када нам процедура дозвољава али је битно рећи да је и гласања у Интерполу показало да је питање Косова живо и да није решено као што то говоре у Приштини - навео је Дачић.

Генералну скупштину УН данас чине 193 чланице, стога, уколико број оних које су признале независност Косова буде мањи од 100, то значи да више од половине земаља не признаје јужну српску покрајину као самосталну државу.

Будући да је кључни циљ Приштине да обезбеди столицу у УН, намера српске дипломатије је да у процесу преговора обезбеди што боље позиције.

- Тврдња да мање од 100 земаља света признаје независност Косова, после 10 година од самопроглашења, може представљати аргумент у рукама Србије - изјавио је раније Стефан Сурлић, председник Центра за друштвена истраживања и асистент на Факултету политичких наука Универзитета у Београду и објаснио да би се тиме оповргла тврдња да Косово не може да постане чланица УН само због вета Русије, већ би се истакло да је то већински став.

Дипломата Зоран Миливојевић објаснио је раније да приштинска страна иде на то да добије глас 2/3 чланица, како би Косово стекло евентуално статус посматрача, као Палестина.

- На мала врата покушавају да уђу у УН. Међутим, уколико број земаља које не признају Косово као независно, падне испод 100, онда они немају са чим да форсирају идеју о чланству, али и независности - објаснио је он.

То је уједно и главни разлог, оцењују аналитичари, велике дефанзиве Приштине чији представници највећи део времена проводе у разговорима са земљама које су већ признале независност Косова, како не би промениле одлуку.

На последњем заседању Генералне скупштине УН представник државе Самоа, са којом нема дипломатске односе, рекао да је та држава обманута када је признала Косово 2008. године, а министар спољних послова Омана поручио је да они званично нису признали Косово, али се налазе на приштинској листи земаља које јесу.

- Многе земље су обмануте после једностраног проглашења независности 2008. године, уместо неких је гласано пре 10 година, тако да је природно што се сада преиспитују одлуке - рекао је Миливојевић и додао да сваки глас у СБ УН има подједнаку вредност, тако да не важе приче о томе да то што су неке мале земље одлучиле да повуку одлуку о признању Косова нема никакву тежину.

Прочитајте ОВДЕ чиме је то Дрецун шокирао Србију.

Извор: ТВ Пинк/Српски Телеграф/Telegraf. rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА