Најновије

ОТКРИВЕНИ НАЈВЕЋА ТАЈНА ЗЛОЧИНАЧКЕ АКЦИЈЕ "ОЛУЈА": Амерички авиони су са Брача циљали Крајину! Ево и које помагао Хрватима...

Службене белешке Државне безбедности о рату у Хрватској и паду Крајине показују да су Америка, али и још неке земље, најактивније могуће учествовали у злочиначкој акцији током које је из Хрватске у правом егзодусу протерано више од 200.000 Срба.

Злочиначка операција "Олуја" (Фото: Јутјуб)

У једном од докумената управо се говори о америчким летелицама и официрима на Брачу, док се у другом наводи да су у хрватској војсци присутни војни инструктори из САД и Канаде.

Такође, помињу се и испоруке високософистициране опреме и наоружања, у шта су опет умешани Американци заједно са Израелцима, а транспорти иду са папирима који се воде на треће земље, попут Еквадора.

Месић био против "Олује"

Стјепан Месић, који у време "Олује" није био део власти у Хрватској, био је против војног напада на Републику Српску Крајину. По оцени коју је изнео у контакту са једним од оперативаца Државне безбедности (за ког се у белешци наводи да је поуздан извор), Хрватска, ма како војно била јака, не може ратом решити ово питање. Он сматра да би Туђманова одлука да "силом поврати окупирана подручја" била погрешан корак.

Месић се још бави и анализом односа двојице председника, Фрање Туђмана и Слободана Милошевића, и констатује да је први човек Србије у политичкој предности.

Немци слали оружје

Према информацијама извора из Вараждина, које су објављене у једној од белешки, под заглављем "подаци о непријатељској делатности", Хрватска је значајне количине оружја добијала од Немачке. Тако извор Државне безбедности наводи да се наоружање и муниција складиште у војном складишту "Вараждински брег" у Вараждину. Тако је, наводи он, допремљена већа количина наоружања из Немачке.

Британци тражили да се строго казне Хрвати

Посебно је занимљиво да је Велика Британија, која традиционално није била наклоњена Србима, била главни заговорник много оштрије осуде Хрватске у Савету безбедности Уједињених нација, након што је изведена "Олуја". О томе сведочи белешка направљена 5. августа, другог дана злочиначке акције, у којој се описује захтев британског отправника послова Ајвора Робертса да се хитно сазове седница Савета безбедности и донесе озбиљнија резолуција о осуди Хрватске, уз истовремено увођење санкција тој земљи уколико одмах не заустави војну акцију.

Лажни папири из Еквадора

Сарадник Државне безбедности означен кодним именом Давор, за ког се наводи да има држављанства СР Југославије и Француске, обавестио је централу да је у Хрватску допремљена опрема најновије технологије, како он каже, "да вангард". Следе описи тих система, а као испоручиоци наводе се француска компанија "Сат" и америчка "Хановер", док се напомиње да је пратећа документација гласила на Еквадор. Вредност испоруке је чак 150 милиона долара.

Микелић био човек за везу Слобе и Туђмана 

Оперативци Државне безбедности често су разговарали са Бориславом Микелићем, у време пред "Олују", бившим премијером Републике Српске Крајине. Он је био добро упућен у збивања у РСК, али и у Србији, а како се може закључити, Слободан Милошевић имао је у њега велико поверење. Милошевић је Микелића овластио и да са хрватским властима преговара о економским питањима, а по свему судећи, и будућем статусу српске заједнице у тој земљи.

У једној од белешки Микелић процењује шта би се могло издејствовати за Србе у Хрватској, па тако говори о аутономном ентитету унутар те државе. У том документу помиње се и његова одбојност према Милану Бабићу, једном од лидера крајишких Срба.

Исламистичка војска у самом срцу Европе

Упоредо са ратом у Босни и сукобима у Хрватској на овим подручјима, велике силе су водиле геостратешке игре. У једном тренутку, судећи по службеним белешкама Државне безбедности о пресретнутим разговорима америчких оперативаца у Сарајеву, говорило се о повлачењу снага Унпрофора из Босне и доласку војника из исламских земаља. Они у тим разговорима помињу 6.000 исламских војника који би дошли, како наводе, у срце Европе.

Реч је о разговору вођеном 9. децембра 1994. године, дакле 11 месеци пре Дејтона, који води извесни Дејвид из центра команде у Сарајеву са неименованим човеком, за ког се наводи да је добар Дејвидов познаник и члан америчког конгреса.

Патријарх Павле дошао код Слобе са питањем- после одговора све је било јасно! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА