Најновије

АМЕРИКА ХУШКА РУСЕ НА ПРОТЕСТЕ: Оштро упозорење Москве Вашингтону!

Портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова оптужила је Вашингтон и Берлин да подстичу протесте опозиције у Москви и тако се мешају у унутрашњу политику Русије. Она је у интервјуу за телевизију Русија 1 изјавила да је америчка амбасада на друштвеним мрежама објавила детаљну путању скупа опозиције одржаног у суботу, дајући план "буквално сваког минута" са позивом да се избегава поворка.

Протести у Москви (Фото: РИА)

- Али, како разумемо, 90 одсто информација је управо позивало људе да се придруже овом догађају - рекла је Захарова. Она је додала да је након тога америчка амбасада почела активно да коментарише резултате тог скупа.

- Као што знате, ништа не може да се избрише са интернета. Званично ћемо поднети све доказе америчкој амбасади и не само њој. Мислим да ће се челници САД изненадити када виде како се њихове дипломате мешају у унутрашње послове Русије. Тим пре што се више пута тражило од Русије да се суздржи од мешања у америчке унутрашње послове. Чини ми се да би овде требало да постоји паритет, била је оштра у реаговању Захарова. Она је оценила и да се, поред западних дипломата, и поједини медији мешају у унутрашњу политику Русије, апострофирајући Дојче веле.

- Сматрам да је то феноменални пропуст западних медија и новинара када Дојче веле на руском објављује позив "Московљани, изађите", "Москво, изађи". Управо тако, антиновинарски, они преносе шта се дешава у нашој земљи... Нажалост, мораћемо да обавестимо немачку страну, јер се канал финансира из државног буџета, о томе шта нас брине и практичним корацима које ћемо предузети - поручила је Захарова. Она је подсетила и да је митинге опозиције у Москви коментарисао и Париз, који је "током неколико месеци на својим грађанима испробао све врсте казнених средстава за сузбијање митинга".

Из Беле куће и Берлина није било реаговања на оштре поруке Москве.

Неки сматрају да би иза подршке америчких дипломата руској опозицији могао да стоји Ентони Годфри, будући амерички амбасадор у Србији који на то место долази из Москве са функције заменика амбасадора.

Годфри не крије да му је председник Русије Владимир Путин мрзак и зато лобира за политику "чврсте руке" Вашингтона према Москви, односно тражи да се САД више ангажују на свргавању Путина с власти, што је недавно потврдио и у обраћању Одбору за спољне послове у Сенату.

Додатне санкције због случаја "Скрипаљ"

САД су наметнуле додатне санкције Русији због напада на бившег руског шпијуна Сергеја Скрипаља и његове ћерке Јулије у Великој Британији 2018. у којем је коришћен нервни гас новичок. Санкције ступају на снагу 26. августа, а подразумевају спречавање давања кредита, финансијске или техничке помоћи међународних финансијских институција које ће САД остваривати преко својих представника у ММФ, Светској банци и другим институцијама.

Нови протест 10. августа

Руска опозиција најавила је нови протест за 10. август. Леонид Волков, сарадник ухапшеног вође опозиције Алексеја Наваљног, рекао је ће тражити пуштање затворених активиста, учешће кандидата опозиције на изборима, као и да градоначелник Москве и други функционери поднесу оставке.

Због чега је важно да Косово призна мање од 97 земаља прочитајте ОВДЕ.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА