Најновије

САВЕТ БЕЗБЕДНОСТИ РУСИЈЕ: Ево како је Америка пронашла перфидан начин како да стекне превласт у свету!

САД желе да осигурају превласт у свету, изјавио је секретар Савета безбедности Русије Николај Патрушев, коментаришући одлуку Вашингтона да изађе из Споразума о ракетама средњег и кратког домета.

Путин и ракете (Фото: Риа)

„САД су изашле из Споразума о противваздушној одбрани, што је био њихов први излазак. Сада они излазе из Споразума о ракетама средњег и кратког домета. Остаје још Споразум о стратешком офанзивном наоружању. Они су већ саопштили да разматрају питање изласка из тог споразума 2021. године. И Споразум о неширењу нуклеарног оружја... Зашто они то раде? Како би обезбедили своју супериорност у свету“, казао је Патрушев.

Према његовим речима, када ти споразуми функционишу, они немају превласт нигде у свету.

„Када ти споразуми не буду функционисали, они ће распоређивати оружје у свакој тачки против било којег противника, када они то буду сматрали, у било којим количинама, у тежњи за лидерством“, додао је он.

Патрушев је нагласио да је Москва предлагала Вашингтону да се упозна са ракетом 9М729, која је постала повод за раскид Споразума о ракетама. Међутим, Американци су то одбили.

Након тога, Русија је отворено представила ракету у присуству страних делегација, али представници САД нису дошли на тај догађај и препоручивали су својим партнерима из НАТО-а да ни они не дођу.

Распоређивање нових ракета

Русија се нада да ће Сједињене Америчке Државе, водећи се примером Москве, изјавити да одустају од тога да прве распореде ракете средњег и кратког домета, али Вашингтон то не чини, додао је Патрушев.

Он је подсетио да је председник Путин већ наредио да се контролишу ток развоја, пробе, производња и распоређивање америчког оружја.

Према његовим речима, уколико Сједињене Америчке Државе почну да распоређују оружје које би могло да угрози руску националну безбедност, Русија ће „адекватно реаговати у зависности од тога где и у којој количини ће то бити извршено“.

Патрушев је истакао и да Вашингтон није представио Москви ниједну чињеницу да је руска страна наводно прекршила Споразум о ликвидацији ракета кратког и средњег домета, а одбио је да разговара о сопственим нарушавањима.

„Састајали смо се са нашим америчким партнерима — и ја сам се састајао са (помоћником америчког председника за националну безбедност Џоном) Болтоном, а председник (Русије Владимир Путин) га је примио и разговарали смо о томе. Нисмо добили никакве доказе“, додао је Патрушев.

Измишљени повод

Према његовим речима, Вашингтону је био потребан повод да се повуче из споразума и они су тај разлог пронашли и за себе и за своје партнере, а када је Москва тражила да се представе конкретне чињенице о нарушавањима, одговор је био: „Ви сами знате“.

„Али ми не знамо. Не знамо шта смо то нарушили, знамо шта су Американци нарушили и ове три теме смо навели, а то су лансери, то су ракете-мете и то су беспилотне летелице. Али они су одбијали да разговарају о својим нарушавањима“, рекао је Патрушев.

Он сматра да Сједињене Америчке Државе повлачењем из Споразума о ограничавању наоружања покушавају да постигну доминацију у свим деловима света, али то се не сме дозволити.

Патрушев је подсетио да су Сједињене Америчке Државе прво иступиле из споразума о ПРО, а сада из Споразума о ликвидацији ракета.

„Остаје на снази Споразум о стратешком офанзивном наоружању (СТАРТ-3), при чему су (Американци) већ изјавили да разматрају да се 2021. године повуку и из тог споразума“, објаснио је секретар Савета безбедности Русије, напомињући да и даље постоји Споразум о неширењу нуклеарног оружја и то су „они тренуци који их (Американце) обуздавају“.

„Док ти споразуми функционишу, они наравно немају очигледну супериорност нигде у свету. Када ти споразуми не функционишу, они ће постављати оружје на било којем месту, против сваког кога сматрају непријатељем и у било којој количини, тежећи доминацији“, оценио је Патрушев, напомињући да је циљ доминације у свету назначен и у америчким стратешким документима.

Он је навео да ће то довести до хаоса, јер ће друге земље такође реаговати на те ствари и таква трка у наоружању може се одвијати конзистентно и све време у великом броју.

Америчка доминација

Патрушев је додао да је баш 6. августа годишњица америчког атомског напада на Хирошиму.

„Зашто се то догодило? Зато што су они доминирали, знали су да им ниједна земља не може одговорити. И наравно, не сме им се дозволити да данас доминирају и верују да им нико не може одговорити“, закључио је секретар Савета безбедности.

Почетком ове године Вашингтон је саопштио да иступа из Споразума о ликвидацији ракета средњег и кратког домета, оптуживши Русију да га нарушава. Москва је одбацила све оптужбе, а почетком јула председник Русије Владимир Путин потписао је Закон о обустављању Споразума.

Другог августа обустављено је дејство Споразума о ликвидацији ракета средњег и кратког домета.

Споразум о смањењу стратешког наоружања потписан је 2010. године и тренутно је једини руско-амерички споразум о контроли наоружања. Споразум истиче 2021. године, а Трампова администрација још није одлучила да ли ће га продужити, док је Русија више пута наглашавала да је спремна за дијалог.

Прочитајте ОВДЕ каква је то драма на небу и ко је прави.

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА