Најновије

МЛАДИЋА ОТРОВАЛИ ДА НЕ БИ ЗАУСТАВИО ОЛУЈУ?! Шокантно сведочење сина команданта Војске Републике Српске!

Генерал Ратко Младић хтео је да зауставу "Олују", али је у томе спречен, јер су покушали да га убију, открива његов син Дарко Младић, те истиче да је, поред генерала, био озбиљно угрожен и Ратков лични секретар, који је напрасно, неколико дана пре злочиначке акције августа 1995. године добио опасну мишју грозницу.

Дарко Младић (Фото: Јутјуб)

Било је сасвим јасно, истиче Дарко Младић, да није реч о случајности.

"Неко је очигледно покушао мог оца да онеспособи и спречи га да одбрани Србе. Да сам хтео да кажем ко, о томе бих и раније говорио. Једноставно, нећу улазити у спрекулације зато што сам одговоран човек", напомиње Младићев син.

Јасна порука

Дарко Младић нема никакву дилему да је његов отац отрован.

"Кад је "Олуја" кренула, покушан је атентат на генерала Младића, што се мало зна. Он је тада завршио у болници, али изгледа да је тада имао и први мождани удар, за који ми претпостављамо да је био последица тровања. Требало је да седне у један хеликоптер и крене на то ратиште, али му је позлило. После смо причали и он каже, да је сео у тај хеликоптер, вероватно жив не би стигао. После смо препознали да су то били и симптоми можданог удара, који је он на ногама изнео. На крају се то завршило у бубрегу. Углавном, првих дана "Олује" био је здравствено онеспособљен. Тек после, када се укључио, почело је и оно враћање хрватске војске са неких достигнутих положаја, међутим, тад је било касно", закључује Дарко.

Да би генерал и те како реаговао да је био здравствено способан, сведочи и оно што је изговорио у Книну 30. јула 1995., само пет дана пред почетак "Олује".

Нема предаје

"У овом моменту, ситуација у РСК и РС је сложена због великог обима агресије хрватске војске на ове просторе. Њихов циљ је да се РСК одсече и да се оружаном силом наметне решење. Ја се надам да ће се уз добру организацију свих сегмената српског народа у РС и РСК све успешно разрешити. Мислим да су Хрвати направили одлучујућу грешку у овом рату, која ће их много коштати. Ми имамо доста снаге и воље и да Хрвати нису имали помоћ земаља германског и исламског блока, давно би они изгубили овај рат. Сваки продужетак овог рата катастрофалан је за оне који су га почели, а то су хрватске оружане формације", изговорио је Младић.

Командант ВРС је додао да о предаји нема говора.

"Није ово први пут да усташке формације крену на наше животе. Међутим, мислим да је дошло време да наш народ у целини схвати једном заувек оно што су многи схватили током рата. Страховите су грешке појединаца који су мислили да ће рат са Хрватима престати. На линијама су почели да се отварају којекакви пунктови. То смо платили људским животима, бројним избеглицама и спаљеним селима. Ову агресију Хрватске треба схватити озбиљно и вратити их тамо где им је место", рекао је Младић.

Чињенице

Младићеве поруке пред "Олују"

- Срби знају шта се спрема

- Сваки продужетак рата за Хрвате ће бити катастрофалан

- Циљ Хрвата је да се РСК одсече и оружаном силом се наметне решење

- Све ће се успешно средити уз добру координацију свих сегмената српског народа у РС и РСК

- Дошло је време да наш народ у целини схвати једном заувек оно што су многи схватили током рата

- Страховите су грешке појединаца који су мислили да ће рат са Хрватима престати

- Ову агресију Хрватске треба схватити озбиљно и вратити их тамо где им је место.

Завршена каријера већ следеће године

- Мало више од годину дана после "Олује", 8. новембра 1996., Младић је указом тадашње председнице РС Биљане Плавшић смењен са места команданта Главног штаба ВРС

- Званично, војна каријера у ВРС му се завршава половином 1997.

Били свесни колико је опасан

Многима је те 1995. године било стало да Ратко Младић не буде способан да предводи Војску Републике Српске у евентуалној заједничкој одбрани Крајине са Војском РСК.

Према тадашњим проценама војних аналитичара у Хрватској, као и у западним државама, Младић би се брзо наметнуо као неприкосновени лидер међу Србима, а његово присуство могло је практично да уједини две војске у једну, способну да одолева хрватској офанзиви.

Од 2020. стиже „Супер Сухој“! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА